април 26, 2024
Valjevo

Država će morati da dotira elektroprivredu uprkos novom poskupljenju struje

Podelite post:

Foto: Arhiv

Novi talas poskupljenja električne energije po svemu sudeći očekuje i građane i privredu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da dođe do povećanja cene struje od osam do deset odsto.

Sa druge strane, prema pisanju Demostata, aktuelna cena električne energije neće dugo potrajati i u narednom periodu biće određena nova još skuplja, što je, kako kažu, nedavno potvrdila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prema njihovim saznanjima, cilj nadležnih je da cenu struje za privredu dižu u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto. Dosad su ostvarene dve etape u okviru te kampanje.

Prva 1. januara, kada je proklamovana cena od 75 evra po megavat satu, a druga od 1. septembra kada je podignuta na 95 evra po megavat satu.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković smatra da su poskupljenja električne energije neminovna i da je pitanje trenutka kada će resorna ministarka izaći sa ovakvim predlogom.

“Koliko god zvučalo neverovatno, cena električne energije i dalje nije visoka. Da pojasnim – činjenica je da je kod nas cena električne energije socijalna kategorija, što je država uspešno ‘podnosila kao teret’ jer smo od predaka nasledili daleko najbolju elektroprivredu u ovom delu Evrope, to jest konstantno smo više struje proizvodili nego trošili. Prosečna proizvodnja je bila na nivou od 35.000 gigavat-časa (GWh) godišnje, 2013. godine smo imali 37.000 GWh, a trošimo već više od decenije u proseku 34.300 GWh. Država je izvozom pokrivala gubitke i može se reći povlašćenu cenu električne energije. Nažalost, kao posledica lošeg upravljanja doživeli smo da smo postali veliki uvoznik struje”, ocenjuje Zdravković.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X