април 19, 2024
Valjevo

SVEČANA AKADEMIJA MEDICINSKE ŠKOLE “DR MIŠA PANTIĆ”

Podelite post:

Foto: Medicinska škola“Dr.Miša Pantić’

Medicinska škola “Dr Miša Pantić” iz Valjeva u danas, 14. novembra 2022. godine, priređuje Svečanu akademiju povodom stogodišnjice obrazovanja medicinskih kadrova na teritoriji Valjeva.

Zdravstveno obrazovanje u Valjevu datira iz XIX veka, 1867. godine osnovana je prva bolnica, dok je 1922. godine u Valjevu otvorena Škola za nudilje i čuvarice zdravlja.

Delovanjem Američke misije početkom 1922. godine u Bajinoj Bašti organizovana je polugodišnja škola za pomoćno zdravstveno osoblje “Škola za čuvarice zdravlja”. Nakon obuke prve klase, iste godine u jesen premeštena je u Valjevo, pod nazivom “Škola za nudilje i čuvarice zdravlja Društva Crvenog krsta Srba, Hrvata i Slovenaca”. U internatskoj školi obučeno je 140 polaznica, u deset klasa, koje su po diplomiranju razmeštane u zdravstvene ustanove tadašnje Kraljevine. Nakon par godina, ovde je otvorena Niža medicinska škola, koja nakon Drugog svetskog rata prerasta u srednju medicinsku školu u četvorogodišnjem trajanju.

Povodom sećanja na početak medicinskog obrazovanja u Valjevu, Medicinska škola “Dr Miša Pantić” na Svete vrače, od 19 sati, održava Svečanu akademiju u Centru za kulturu Valjevo.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X