април 18, 2024
Valjevo

Vučić: Mir zavisi od pritiska međunarodne zajednice na Prištinu

Podelite post:

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje Americi da pokušava da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do dogovora, za razliku od EU, posebno Nemačke kojima ne veruje ništa što se tiče Kosova i Metohije.

Vučić je na TV Prva, odgovarajući na pitanje da li veruje da SAD i EU ne uspevaju da ubede Kurtija da odloži odluku o preregistraciji vozila, kazao da veruje da SAD pokušavaju, jer im nije potreban sukob u ovom trenutku dodajući da će nesumnjivo biti na njihovoj strani.

„Što se tiče ovih drugih, ne verujem im ništa po pitanju KiM, poput Nemaca, ništa, kao što vidite najveći su nam investitor, najviše volim sa njima da radim, ali kada je reč o KiM ne verujem im ni reč. Nisu nam politički saveznici“, kazao je Vučić.

Kada je u pitanju Velika Britanija, predsednik kaže da je korektnu izjavu dao specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič koji je rekao da Zajednica srpskih opština mora da se formira.

„Kao najači politički saveznik, Prištini su ostali Nemci, naravno i ovi drugi i Englezi, Amerikanci, Italijani, Francuzi, a mi možemo da računamo na sebe i to je to jer nama niko nije stvarao državu osim nas“, istakao je.

Predsednik ukazuje na to da je mnogo krvi srpske proliveno od pamtiveka i mnogo vekova to traje i mnogo je borbe bilo da bismo imali samostalnu i slobodnu i suverenu državu.

„Niko nam je nikada nije stvarao. Nekada su nam neki bili bliži, nekada drugi i to zbog svojih interesa. Uvek smo imali one koji su mislili da je bolje nama da pomognu ili odmognu u zavisnosti od svojih interesa, ali Srbi su se junački borili za svoju zemlju, slobodu i suverenu državu i zato se borim da Srbija bude slobodna, nezavisna i suverena“, ističe.

Vučić kaže da se trudimo da imamo najbolje odnose sa svim drugim zemljama i ukazuje na to da se to ne može kada vam kažu da se borite, ali da se rezultat već zna.

„Ne možete da imate najbolje odnose sa zemljama koje vam kažu da se boriš, igraš utakmicu, ali da znaš da na kraju moraš da izgubiš. Trudi se da ostaviš utisak na terenu. Da ostavim utisak na terenu, nikada me nije interesovalo, ono što sam govorio ljudima i u kampanji je rezultat“, kazao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X