мај 24, 2024
Valjevo

Kada će biti objavljeni rezultati popisa stanovništva?

Podelite post:

 

 

 

 

 

Foto: Arhiv

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da će rezultati popisa biti objavljeni između 17. i 20. decembra.

Ističe i da se sada kontroliše obuhvat popisa koji će, kaže, biti mnogo bolji od klasičnog zbog prednosti digitalnih registara.

Kovačević je naveo da se trenutno kontroliše popis koji je na terenu završen 17. novrembra, na taj način što se radi takozvani ponovljeni popis na jednom uzorku. Digitalizacija pruža veće mogućnosti, pa radimo na upoređenju, odnosno identifikovanju osoba, a imamo čak i fiktivne osobe u popisu koje treba da budu izbačene, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, važno je i to što će se raditi i dopuna popisa na osnovu administrativnih izvora.

On je istakao da te evidencije omogućavaju pravljenje statističkog populacionog registra i da se potom radi na upoređivanju – da li je osoba popisana ili nije. Kovačević je rekao da u Beogradu ima najveći broj nepopisanih stanovnika.

On je zaključio da će ovaj popis stanovništva biti mnogo bolji od klasičnih, kao što je bio popis iz 2011. godine kada nije postojala mogućnost da se koriste digitalni registri. Popis stanovništva u Srbiji održan je od 1. oktobra do 17. novembra, a prema podacima RZS, do kraja oktobra popisano je 6.300.000 stanovnika.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X