март 28, 2024
Valjevo

Kompanija Euro Litijum Balkan planira istraživanje geotermalnih resursa koji bi mogli da greju

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Firma Euro Litijum Balkan planira započinjanje projekata instraživanja geotermalnih resursa u Valjevsko-mioničkom regionu koji bi mogli biti korišćeni kao toplotna energija u daljinskom grejanju Valjeva.

Ta kompanija je saopštila da je osnovna ideja zasnovana na rezultatima Studije o hidrogeotermalnom potencijalu basena koju je uradio Departman za Hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Studiju je inicirao Euro Lithium koji je zatim započeo izradu projekata za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa za toplotnu energiju.

Shodno tome je i započeta izrada projekata za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla biti iskorišćena u sistemu daljinskog grejanja u Valjevu, kao i za eventualnu upotrebu u procesima, vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralnih sirovina.

Potencijal je, prema Studiji, dovoljno veliki i može prevazići kapacitet Toplane u Valjevu.

Izradu projektne dokumentacije, koja je već predata Ministarstvu, tehničku kontrolu i izvođenje radova na istraživanju, izradu istražno-proizvodnih bunara, kao i Elaborat o rezervama geotermalnog resursa, preduzeće Euro Litijum Balkan će finansirati u potpunosti iz svojih sredstava.

– Sve rezultate i objekte nakon istraživanja, prema projektu vrednom oko milion evra, staviće gradu na raspolaganje bez ikakve naknade – navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su ta istraživanja poseban vid hidrogeoloških istraživanja i ne koriste se za dobijanje rezultata, vezanih za geološka istraživanja mineralnog resursa bora i litijuma kojima se to preduzeće bavi na prostorima Valjevsko – mioničkog basena.

Projekti su predstavljeni u Privrednoj Komori Srbije, kao i u Regionalnoj Komori Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Mogućnosti koje se otvaraju realizacijom projekata su, kako je navedeno, naišle na razumevanje u obe komore, a u kontaktima sa američkom Agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), odnosno njihovim saradnicima, definisano je da postoji zainteresovanost i sa njihove strane, da se podrži stavljanje u funkciju geotermalnog resursa.

S obzirom da je za uspešnu realizaciju projekata neophodna i saradnja gradskih institucija, Euro Litijum Balkan je obavestio gradsku upravu i zatražio sastanak, o čemu još nije dobijena povratna informacija.

– Realizacija, odnosno, stavljanje u funkciju ovog resursa bi donelo nezavisnost gradske toplane energentima, a prelaskom sa fosilnih goriva na ovaj potpuno ekološki bezbedan izvor energije, obezbedilo bi se značajno smanjenje zagadjenja vazduha u gradu Valjevu, ali i okolini – navela je ta kompanija.

Izvor: Beta

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X