април 25, 2024
Valjevo

U Srbiju je stigao kraken – novi, najzarazniji soj korone dosad

Podelite post:

 

 

 

Foto:printscreen

U Srbiju je stigao kraken – novi, najzarazniji soj korone dosad, upozoravaju domaći stručnjaci! Bilo je pitanje dana kada će se ova mutirana verzija omikrona pojaviti i kod nas, pošto već nedeljama hara Evropom.
Iako, prema rečima lekara, za sada izaziva lakšu kliničku sliku, virus je opasan jer se brže prenosi i za kratko vreme može da oboli veliki broj ljudi. Na udaru su hronični bolesnici, starije osobe i nevakcinisani.
Stoga lekari apeluju na građane da se vakcinišu i da nose masku makar kada idu na mesta gde je prisutan veći broj ljudi.

 

Simptomi zaražavanja krakenom:

* curenje nosa

* bolovi u grlu

* temperatura

* bolovi u mišićima

* kašalj

* glavobolja

* umor

U Srbiji ima oko 50 sojeva koronavirusa, ali je učestalost krakena još niska. Međutim, neće zadugo biti tako. Procene su da će novi soj kraken, od koga strahuje Evropa, u Srbiji postati dominantan tokom narednih nedelja, naročito u februaru. Iako izaziva blagu kliničku sliku kao omikron, treba biti oprezan i poštovati mere. Problem sa krakenom je što se procenat obolelih brzo duplira, za osam dana se udvostruči broj zaraženih – naglašava dr Radovanović i ističe:

– Da se epidemiološka situacija u našoj zemlji pogoršava, pokazuje i broj novozaraženih, koji je proteklih dana prelazio 1.000. I čekaonice u ambulantama su opet pune. U riziku od zaraze su oni koji nisu preležali kovid u poslednjih šest meseci ili se nisu vakcinisali. Oni koji su dobili dvovalentnu vakcinu mogu da budu relativno mirni!

– Ovi dani su bili idealni za širenje virusa i infekcija. Svi smo se radovali suncu i lepom vremenu, ali to doprinosi i širenju virusa. Za sada nema razloga za zabrinutost i paniku, ali zato oprez mora postojati, jer se broj zaraženih povećava. Infekcija pogađa pre svega one koji imaju pridružena oboljenja, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani! Svako od nas bi trebalo da se pridržava mera zaštite – izbegavati masovna okupljanja, držati distancu, nositi masku u zatvorenim objektima, gradskom prevozu… – upozorava naš poznati epidemiolog.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X