март 28, 2024
Valjevo

Tradicionalno plivanje za Časni krst

Podelite post:

 

 

Uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog g. Isihija, danas je po dvanaesti put održano tradicionalno plivanje za Časni krst na brani reke Gradac, uz rekordan broj od 83 učesnika.

Prvi je doplivao do krsta osamnaestogodišnji Aleksandar Kovačević, koji trenira vaterpolo u VK „Valis“, a koji je najbrži u plivanju za Časni krst bio i prethodne dve godine.

Aleksandar Kovačević

„Redovan sam učesnik plivanja za Časni krst. Želim da čestitam svim momcima koji su plivali danas i koji su dokazali da je ovaj događaj sve brojniji, jer je ovo rekord od 83 učesnika, što je za Valjevo stvarno velika stvar. Takođe, želim da se zahvalim ljudima koji su došli da nas podrže. Za mene ovo mnogo znači, bez Boga ne možemo ništa, jer je Bog taj koji nas vodi kroz život“, poručio je Aleksandar Kovačević.

Sveštenik Dejan Tripković, koji je jedan od organizatora ovog događaja, rekao je da je danas poseban dan i veliki praznik, javljanje Boga koji spasava nas i naš rod ljudski i koji nas uči šta treba da radimo.

„Draga braćo i sestre, srećan vam veliki praznik Bogojavljenja, javljanja Boga, Svete Trojice, Boga koji spasava nas i naš rod ljudski i koji nas uči šta treba u ovom životu da radimo, a to je ono najvažnije, da volimo jedni druge, da jedni u drugima vidimo brata svoga i kada vidimo brata, videćemo Boga. Da upoznajemo Boga jedni kroz druge i da se stalno sabiramo u ime Božije, ovako kao danas ovde, kao u Sabornom Hramu i kao uvek što je srpski narod činio kroz istoriju.

Ja bih se ovim putem najpre zahvalio našem vladiki Isihiju na blagoslovu da se ova manifestacija kulturno – viteška održi ovde po dvanaesti put. Od 2010. godine smo počeli sa blagoslovom blaženopočivšeg episkopa Milutina, a uz dve godine pauze, ovo danas je dvanaesto takmičenje. Takođe, zahvalio bih se Gradskoj upravi Valjevo koja je pomogla da se ovo sve organizuje, našem Domu zdravlja, Vatrogasnoj službi, Vojsci Srbije, koji pored učestovanja u organizaciji i litiji, učestvuju i u plivanju. Hvala svima vama koji ste došli, hvala ovoj divnoj deci iz kulturno – umetničkih društava „Krušik“ i „Abrašević“ i svake godine da se okupljamo ovako u našim hramovima, ali i ovde na Bogojavljenje. Srećan vam praznik svima još jednom i Bog se javi“, rekao je sveštenik Dejan Tripković.

Plivanju za Časni krst prethodila je liturgija i veliko osvećenje vode, a potom i litija od Hrama Vaskrsenja Hristovog do Berkove brane na reci Gradac, gde je održano plivanje za Časni krst.

Danas je u plivanju za Časni krst učestvovao rekordan broj od 83 takmičara, među njima je bila i jedna dama, osam vojnika, a njih 27 je prvi put plivalo.

Plivanje za Časni krst odvija se u dužini od 33 metra, što označava broj godina koje je Gospod poživeo na zemlji. Kao i svake godine, plivače je podržao veliki broj građana.
U kulturno umetničkom programu, učestvovao je omladinski hor Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, pod dirigentskom palicom Nikoline Ninić, kao i naša sugrađanka Mila Pavlović, koja je pevala naše tradicionalne numere.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X