март 29, 2024
Valjevo

Vučić: Nisam prihvatio ono što je za Srbiju neprihvatljivo

Podelite post:

 

 

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom tri puta rečeno sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo i Metohiju.

Kako je naveo, tokom obraćanja javnosti, rekli su mu u drugoj rečenici da Srbija mora da prihvati taj plan.

„A ako ga ne prihvatite jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen ceo novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočoićete se sa prekidom evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskim i političkom smislu koji će naneti veliku štetu Srbiji“, dodao je predsednik.

Ističe da mu je to ponovljeno još tri puta tokom sastanka, kao i to da je on svaki put snažno reagovao na to.

Prema njegovim rečima, to je ono što njega brine iako se neće desiti za mesec, dva dana, ali hoće za tri, šest meseci ili godinu dana.

Predsednik je kazao da se prošlih dana moglo čuti kako je on izdajnik, kao da je on pisao plan.

„Oduvek sam smatrao da je zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje jer ćemo imati ubijanje i ranjavanje Srba gotovo na dnenom nivou.

Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rešenje i smatram da treba da ga tražimo i u budućnosti.

Svi oni dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji nam govore samo da prođe vreme, pa da još ne znam koliko Srba bude ranjeno, a da oni lepo žive ovde, a da Srbija ne može nigde napred, neka razmisle šta su dobro doneli Srbiji“, poručio je Vučić.

Upitao ih je zašto nisu dobrovoljno davali svoju krv 2004. godine kada je bio pogrom ili 2008. kada je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost.

Ističe da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rešenju i dodaje da ne veruje da je to moguće sa Aljbinom Kurtijem.

„Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup“, kazao je Vučić.

„Srbija mora da razgovara, da učestvuje u dijalogu, da nastavi evropski put, jer bismo bili politički i ekonomski izolovani bez toga, a kada bismo bili izolovani ne bih pristao kao predsednik da na taj način vodim zemlju, bio sam dovoljano snažan da kažem petorici najjačih šta ću preuzeti na sebe, a šta neće moći.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras takođe da sada sledi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština i istovremeno ocenio da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju kosovskog problema.

Vučić je u obraćanju građanima rekao da će pokušavati da kažu da od 22 principa 21 nije u skladu sa Ustavom Kosova i da neće to da urade, ali očekuje da to u narednim mesecima konačno bude završeno, napominjući da je video odlučnost Amerikanaca.

On je istakao da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

“Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija.

Potpisao je sa mnom Isa Mustafa predsednik prištinske vlade.

U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju”, naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, ciljevi ZSO su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti.

“Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO“, podvukao je Vučić.

On je naveo da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju problema, dodajući da je to primetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja.

“Šta god da sam izgovorio zasnovano je na činjenicama, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas.

Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena.

Vučić je podsetio da je Priština dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za EU, ulazak u Savet Evrope, da li za šest meseci ili godinu dana, svejedno.

Kaže da Srbija u međuvremenu mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do diplomata, tablica…

“Ne možemo da sprečimo ulazak u SE, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju apluze, neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo.

Ono što možemo da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir, da li ćemo uspeti, to je druga stvar”, rekao je Vučić.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X