април 19, 2024
Valjevo

Pravo penzionerima na besplatnu rehabilitaciju od 10 dana u 2023. godini

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) doneo je odluku o troškovima rehabilitacije korisnika penzija i ceni smeštaja pratilaca.

Finansijskim planom Republičkog PIO fonda za 2023. godinu na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 698,4 miliona dinara, što je za 7,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

U skladu sa Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija, za finansiranje troškova njihove rehabilitacije u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvajaju se sredstva u visini od 85 odsto ukupnih sredstava namenjenih za društveni standard penzionera, što ove godine iznosi 593,7 miliona dinara.

Iz Fonda PIO za Biznis.rs kažu da se preostalih 15 procenata od ukupnog iznosa, odnosno 104,76 miliona dinara, izdvaja za ostala dva vida društvenog standarda – finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, i solidarnu pomoć korisnicima penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, kao i druge vrste pomoći u cilju unapređenja standarda penzionera.

“Shodno donetoj odluci, Fond PIO će uskoro raspisati oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju u 2023. godini”, navode iz PIO fonda.

Foto: Smart Media

Takođe podsećaju da u skladu sa odredbama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku Fonda u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine imaju korisnici čija penzija ne prelazi iznos prosečne, koji nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili ovo pravo počevši od upućivanja na rehabilitaciju po oglasu iz 2020. godine.

Nedavno je Upravni odbor Fonda PIO doneo i odluku o usvajanju novog Pravilnika.

“Izmene Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija su tehničke prirode i odnose se na procedure i postupke u sprovođenju aktivnosti vezanih za realizaciju društvenog standarda korisnika penzija i na načine i rokove izveštavanja o realizovanim aktivnostima. Prava koja su korisnici imali do sada i kriterijumi za njihovo ostvarivanje ostali su nepromenjeni”, ističu naši sagovornici.

 Generalni sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković, država odnosno Fond PIO sa rehabilitacionim centrima svake godine ugovara cenu ležaja za rehabilitaciju koja je daleko manja od tržišne cene.

Banja je manja ili veća turistička destinacija u kojoj posluje privatna ili državna zdravstvena ustanova. Najkraći i najpoznatiji naziv za te ustanove je RH (rehabilitacioni) centar, podseća naš sagovornik, i dodaje da je stanje u RH centrima Srbije danas znatno bolje nego početkom ovog veka, baš kao i u banjama.

Šta je od dokumenata neophodno za prijavu?

Svi penzioneri koji ispunjavaju propisane uslove uz prijavu koju podnose moraju da prilože penzijski ček i dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrdu inostranog nosioca socijalnog osiguranja). Takođe, korisnik predaje popunjenu prijavu sa izjavom na propisanom obrascu – gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju u 2020. i 2021. godini i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju. Ukoliko poseduje raspoloživu medicinsku dokumentaciju, korisnik prilaže i nju.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X