март 28, 2024
Valjevo

DANAS SU MLADENCI – PRAZNIK KOJI SIMBOLIZUJE LJUBAV! Kakvo vreme bude danas, biće celog proleća

Podelite post:

 

 

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci. Po starom verovanju, kakvo vreme bude danas, takvo će biti celo proleće.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastičkih postradalih za veru Hristovu 320. godine. Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici primaju goste u svoj dom, a oni im donose darove i tako pomažu na početku bračnog života.

Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.

Pixabay

Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

U Srbiji vlada verovanje da kakvo vreme bude danas, takvo će biti celo proleće.

Zato „se valja“ da čim ustanete, pogledate kroz prozor, i vidite kakvo je vreme napolju. Ukoliko se jako osmehnete i imate pozitivne misli, veruje se da mlada možda i uspe da rastera oblake.

Mladenci uvek padaju uz Časni post, i zato svaka slava koja se priprema na ovaj dan mora da se posti radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X