март 28, 2024
Valjevo

Godišnjica NATO bombardovanja

Podelite post:

 

 

Valjevo, valjevski kraj, kao i cela naša zemlja, punih 78 dana i noći, od 24. marta do 10. juna 1999. godine bili su meta za razaranje i ubijanje od strane NATO-a, koji je okupio oko sebe 19 zemalja, sa 800 miliona stanovnika.
Danas, na godišnjicu početka bombradovanja Savezne Republike Jugoslavije, na spomenike pilotu Milenku Pavloviću i poginulim borcima u ratovima od 1990. godine, cveće su položili predstavnici Grada Valjeva, Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Uz počasni vod Vojske Srbije cveće su položili i poklonili se senima poginulih, predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić, zamenik predsednika Viktor Mićić i sekretar Skupštine grada Mladen Simović. Delegaciju 2. Centra za obuku i kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ predvodio je komandant pukovnik Saša Stojiljković. Rajko Milinković i Sreten Marinković su položili cveće u ime SUBNOR-a Valjevo.


Na Valjevo su tokom NATO bombardovanja izvedena 32 napada NATO avijacije, bačeno 215 razornih projektila, težine i do 1000 kilograma eksploziva. Sve je to sručeno na četiri lokacije: HK „Krušik“ i okolinu, Pričević, Divčibare i zgradu valjevskog MUP-a. Prvi napad na valjevski kraj dogodio se 27. marta, kada je gađan širi rejon Divčibara – „Kraljev sto, a prvi napad na Valjevo 14. aprila, kada je sa pet raketa gađan valjevski „Krušik“.
U ovim napadima i bombardovanjima je poginulo troje građana – Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37), a 48 teže povređeno. Na Divčibarama su 6. aprila poginula dvojica vojnih starešina potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić. Hrabri pilot pukovnik Milenko Pavlović je u vazdušnoj borbi sa nadmoćnijim neprijateljem, poginuo 4. maja 1999. godine.
Valjevo i okolina su pretrpeli velika razaranja i štete, čije posledice i danas osećamo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X