март 29, 2024
Valjevo

ČESTITKA ROMIMA

Podelite post:

 

 

Povodom međunarodnog praznika 8-og aprila Centar za prava Roma kolubarskog okruga Valjevo čestita praznik svim Romima i Romkinjama u svetu ,sa osvrtom na Republiku Srbiju i kolubarski okrug.

Cilj koji je utvrđen na prvom kongresu Roma 8-og aprila 1970godine za poboljšavanje uslova života romske nacionalne manjine koja je neretko bila izložena raznim oblicima mržnje, diskriminacije i netrpeljivosti.

Već više pola veka Romi i Romkinje se bore za poboljšanje uslova življenja naročito u oblasti obrazovanja, stanovanja, kulture,zapošljavanja pristupu socijalnim i zdravstvenim uslugama Zato želim da Romi i Romkinje osnažimo za veće socijalno uključivanje u poboljšanju kvaliteta života s obzirom-

Da je prošle godine usvojen dokument nacionalna Strategija za socijalni uključivanje Roma i Romkinja za period od 2022 do 2030 i prateći Akcioni plan , čiji je glavni cilj unapređenje kvaliteta života uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava ,eliminisanje diskriminacije i ciganima kao oblika rasizma,te se postiže veće socijalne uključenosti Roma i Romkinja u svim segmentima društva.

Znamo da je Osmi april proglašen 1990 godine za službeni praznik u svetu. Nastavimo zajedno da gradimo kvalitetetan život osnaživanjem mladih i obrazovanih Roma i Romkinja
U republici Srbiji i svetu.

Srećan praznik Roma — BAHTALO AMARO ROMSKO DIVO —vacanta fericita a romilor.

„Centar za prava Roma kolubarskog okruga Valjevo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X