април 26, 2024
Valjevo

Tri stambene zgrade u Valjevu ušuškane

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Tri renovirane stambene zgrade u Valjevu ostvarile uštedu električne energije u iznosu od čak 28 %.
U okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i energetike, Grada Valjeva i USAID Projekta Bolja energija koji je obuhvatao energetsku sanaciju stambenih zgrada u ulicama Vlade Danilovića, Vladike Nikolaja i Sretena Dudića u Valjevu, završeno je postavljanje termo izolacije i izvršena je zamena ulaznih vrata i prozora na zajedničkim prostorijama.

Povodom završetka radova ove stambene jedinice 10. aprila posetili su i američki ambasador Kristofer Hil i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ovom prilikom sastali su se sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem i upravnicima stambenih jedinica, sa kojima su u novembru 2022. godine potpisani ugovori za realizaciju projekta sufinansiranja mera energetske sanacije stambenih zajednica, koje su izabrane na javnom konkursu za dodelu subvencija.

“Veliko je zadovoljstvo biti u gradu Valjevo, gde smo još jednom mogli da se uverimo u odličnu saradnju koju je Američka ambasada, kroz projekat Bolja energija, ostvarila sa građanima Valjeva, kao i na odličnoj ideju čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti. Često se o energetici govori i u terminima koji su dosta tehnički ili tehnološki možda nerazumljivi, ali koji se na kraju svode na to da umete da koristite već poznate tehnologije, kao što je toplotna izolacija, i da vrlo brzo vidite rezultate, kao što su znatno manji računi koje dobijate na kraju meseca, a koji su potrošačima na kraju krajeva najbitniji. Moram da kažem što se tiče Američke ambasade u Beogradu, nama je veliko zadovoljstvo što sarađujemo sa Vladom Republike Srbije kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou i naglasio bih da je vrlo važno da ćemo se i budućnosti baviti nalaženjem rešenja koja su bitna za obične gađane i raditi zajedno na njima. Zahvalio bih se svima koji su učestvovali na ovom projektu, gradonačelniku Valjevo i ministarki Đedović, što su omogućili ovu posetu, gde smo dobili priliku da se uverimo u rezultate, kao i da porazgovaramo sa ljudima koji su se suočavali sa ovim problemima, a koje smo uspeli da rešimo ovim projektom.“- Izjavio je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Hvala USAID-u što se priključio Nacionalnom programu energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i učestvovao u finansiranju radova na pet zgrada u Valjevu. Povećanje energetske efikasnosti je važno ne samo zbog aktuelne energetske krize, nego i u procesu energetske tranzicije jer se tiče i energetske sigurnosti i zaštite životne sredine. Obezbedili smo dodatna sredstva za nastavak programa subvencija za građane i radićemo na tome da što veći broj građana može da smanji potrošnju energije u svojim domaćinstvima“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

„Važno je da napomenem da smo uporedili potrošnju iz januara prošle godine i januara ove godine. Uštede energije se kreću od 15-40%, u proseku negde oko 27%, što zavisi od vrste i načina grejanja. Stan u potkrovlju, koji je imao izolaciju od 5 cm, koja je po projektu morala da se skine i da se stavi 10 cm izolacionog materijala, sada ima uštedu od čak 35%, što je naročito dobro“ potvrdio je Milan Milisavljević, profesionalni upravnik zgrade u ulici Vlade Danilovića.

Milovan Čolić, stanar zgrade u ulici Vlade Danilovića potvrdio je: „Izuzetno smo zadovoljni izgledom zgrade, mnogo je lepša. Otprilike 30% su nam sada manji računi za struju. Mi se grejemo na Elin peć. Prošle godine smo koristili dve, jednu u spavaćoj, jednu u dnevnoj sobi, ove godine nam je jedna dovoljna da bi ugrejali stan.“
Veoma smo zadovoljni onim šta je urađeno i ako stanari ove zgrade budu prodavali svoj stan jednog dana, on će imati mnogo veću vrednost nego pre zahvaljući renoviranju koje je odrađeno”, izjavio je gospodin Milisavljević, stanar zgrade iz ulice Vlade Danilovića 1.

Aktivnosti na energetskoj sanaciji se ovde ne završavaju i u planu je i početak radova u Karađorđevoj ulici u Valjevu u narednom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X