април 19, 2024
Valjevo

SNS VALJEVO I SUGRAĐANI NA ZAJEDNIČKOM ZADATKU OČUVANJA ŽIVOTNE SREDINE

Podelite post:

 

 

 

Povodom 22.aprila Dana planete Zemlje, Savet za zaštitu prirodne sredine GO SNS-a izdao je saopštenje za javnost. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Svake godine 22. aprila se obeležava Međunarodni dan planete Zemlje u cilju skretanja pažnje javnosti na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih delovanja na životnu sredinu. Obeležavanje ovog datuma je svojevrsno upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled brojnih faktora poput povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, da bi rastuća i sve zahtevnija populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Grad Valjevo daje veliki doprinos zaštiti životne sredine i preduzima mere u cilju poboljšanja energetske efikasnosti. U prethodnoj 2022. godini grad je raspisao Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava građanima u sprovođenju mera energetske sanacije, ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote na teritoriji grada Valjeva i Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima u cilju smanjenja zagađenja vazduha.  Preduzeće „Agrorazvoj valjevske doline“ aktivno učestvuje u nabavci sadnica i izvođenju radova na pošumljavanju zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u vlasništvu grada Valjeva, a u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta. JKP „Vidrak“ aktivno učestvuje i organizuje dobrovoljne akcije uklanjanja divljih deponija radi zaštite i očuvanja zemljišta kao prirodnog resursa i uspostavlja sistem upravljanja otpadom i njegovo prilagođavanje ciljevima i pravnim tekovinama EU. Sa ciljem sprovođenja  Programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2020–2030. godine i  unapređenja kapaciteta za sakupljanje otpadne staklene ambalaže, grad Valjevo je u saradnji sa JKP „Vidrak“ od vodećeg operatera ambalažnog otpada „Sekopak“ dobio trideset reciklažnih zvona na besplatno korišćenje na minimalni period od godinu dana uz finansijsku podršku operatera u procesu sakupljanja.

Međunarodni dan planete Zemlje je prilika da Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo podrži sugrađane u smislu odgovornog korišćenja  prirodnih resursa. Svi treba da doprinesemo da Zemlja bude čistija, lepša i da nam duže traje kao i mi sa njom. S obzirom na činjenicu da nam samo zdravo okruženje može pružiti kvalitetan život, Gradski odbor Srpske napredne stranke Valjevo će zajedničkim snagama sa našim sugrađanima raditi na podizanju svesti o potrebi očuvanja čiste životne sredine kroz odgovorno ponašanje svih nas.

Savet za zaštitu životne sredine

Gradskog odbora Srpske napredne stranke Valjevo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X