април 16, 2024
Valjevo

UDRUŽENJE BORACA: POZIV ZA DODELU BORAČKIH LEGITIMACIJA

Podelite post:

 

 

 

 

Udruženje boraca Valjevo, izdalo je saopštenje za javnost povodom podele boračkih legitimacija, sprovođenja redovnih aktivnosti i konkursa koji se uskoro očekuje za banjsku rehabilitaciju, to pravo mogu ostvariti ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca.Saopštenje prenosimo u celosti:

„Udruženje boraca sprovodi redovne aktivnosti i u 2023 godini punim tempom, u okviru tih aktivnosti izvršeno je 50 specijalističkih pregleda, 15 optičarskih pregleda sa dobijanjem naočara, 15 fizičkih aktivnosti-ekskurzija, podeljeno je 20 prehrambenih paketa, 20 higijenskih paketa socijalno ugroženim borcima, 40 šolja sa logom udruženja, 70 majica, 200 hemijskih olovaka, 10 dukserica i 10 trenerki i niz drugih aktivnosti u svrhu poboljšanja položaja boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

U ovom mesecu očekujemo i konkurs koji raspisuje Ministarstvo za banjsku rehabilitaciju u skladu sa zakonom gde isto pravo ostvaruju ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca.

U udruženju se vrši i podela boračkih legitimacija pa pozivamo sve borce koji su stekli status borca i dobili rešenje da dođu u Udruženje boraca i podignu svoju boračku legitimaciju. borci po prvi put posle skoro 30 godina od 2021. godine imaju prava na borački dodatak pod određenim uslovima u skladu sa zakonom, priritet prilikom zapošljavanja, priznavanje duplog radnog staža, pravo da konkurišu za stan gde oglase raspisuje Ministarstvo za boračka pitanja, pravo na uniformu, pravo na boračku spomenicu, pogrebne troškove, pravo na boračku legitimaciju i najveće pravo a to je overa zdravstvene knjižice ili legitimacije.

Uvek moramo da podsetimo da unazad nekoliko godina a pre donošenja zakona 10 članova Udruženja je stalno štrajkovalo kako bi se zakon doneo i to ne sme nikad da se zaboravi. Štrajkovalo se na betonu, glađu, na krovu Udruženja, probijele su se šake, sekli prsti dato je 20 godina života za takvu borbu, zdravlje, na hiljade sastanaka, porodice, itd, samo da skrenemo pažnju javnosti u čemu smo uspeli i to smo uradili za celu Srbiju ne samo za Valjevo i Kolubarski okrug. To je istina koja nikada ne sme da se zaboravi i ostale su ratne dnevnice i ispravka Zakona u jednom delu (priznavanje PTSP oboljenja, fleksibilniji uslovi za borački dodatak i otkup stanova za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca) i ako bude trebalo i za to ćemo štrajkovati.

Sama boračka legitimacija i njen izgled je lično predlog predsednika Gvozdenog puka Dejana Miloševića Kune i generalnog sekretara Bradić Ljubomira. Na kraju i oni pojedinci koji su nas kritikovali sada su ponosni što su dobili status borca ali nismo sigurni da smeju da nas pogledaju u oči jer samo u Valjevu pravo na borački dodatak koji je oko 20.000,00 dinara u zavisnosti od kategorije borca ostvarilo je oko 40 boraca a to pravo su ostvarili i ostali borci u Srbiji koji na to imaju pravo i onda sami sebi postavljamo pitanje da li je vredela žrtva svih nas 10 iz Valjeva i jednog iz Kuršumlije, uvek ćemo odgovoriti da jeste i da bi opet to uradili.

Boračke legitimacije vas čekaju. Dođite po njih.

Dobru zaslugu za mnoga ostvarena prava ima predsedništvo Srbije i šef kabineta Ivica Kojić a u Valjevu je to načelnica odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić, načelnik finansija Željko Tabašević i gradonačelnik Lazar Gojković.

Mi kao udruženje moramo da kažemo istinu bez mešanja u politiku.

Udruženje boraca Valjevo“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X