март 29, 2024
Valjevo

Grujičić: Vi ste najbolji, zato vas država uključuje u zdravstveni sistem

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: Tanjug

Ministarka zdravlja Danica Grujičić danas je, na ceremoniji uručenja ugovora o zaposlenju, najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji, poručila da su oni najbolji i da ih zato država uključuje u zdravstveni sistem koji je najvažniji i ključan za fizički opstanak naše države.

Grujičić poručila diplomcima medciniskih fakulteta: Vi ste najbolji, zato vas država uključuje u zdravstveni sistem

„U času kada stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti – svi ovu rečenicu izgovaraju kada stupaju na dužnost lekara, onako kako je 1946. godine usvojena kao deo moderne verzije Hipokratove zakletve“, rekla je ministarka na početku svog obraćanja.
Ona je istakla da je originalna antička verzija Hipokratove zakletve doživljavala lekare kao pripadnike posebnog reda i zahtevala od njih žrtvu i posvećenost.

„Svet je doneo moderne nivoe posvećenosti, u nekima blaže, u nekima jače, svoj život staviti u službu humanosti, možemo samo da zamislmo kako je to bilo u prošlom veku, u vreme kada je čovečanstvo izašlo iz rata“, dodala je ona. Ona je rekla da Ministarstvo danas predstavlja strateški resurs koji država prepoznaje i u poslednjih osam godina uloženo je mnogo u opremu, ljudstvo i sve ono sto je važno za zdravstvo.
Ministarka je zahvalila i predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na svemu što je urađeno u oblasti zdravstva.
Ona je poručila da se i danas se nalazimo u veoma teškim vremenima.

„Naš narod je nekada bio mlad i pun snage, vitalnosti, danas je star i borimo se za rađanje više dece, potomstvo i podmlađivanje i od vašeg požrtvovanja zavisi boljitak drvazve“, istakla je ona.

Dodala je da se danas mladi lekari i medicinske sestre i tehničari uključuju u državno zdravstvo jer je ono najvažnije.

„Budite humani to će vas potvrditi kao lekare i dostojne tog zvanja, pogotovo kada je humanosti sve manje, dobrodošli u državno zdravstvo Srbije- temelj za ozdravljanje i opstanak našeg naroda“, istakla je ministrka na kraju svog obraćanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 12 ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji.

Ugovore su dobili diplomci: Vladimir Oparlica sa Medicinskog fakulteta iz Beograda, Gligorije Marinković sa Medicinskog fakulteta iz Beograda, Aleksandar Radonjić sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada, Biljana Tovilović sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada, Džemila Alić sa Medicinskog fakulteta iz Kragujevca, Anđela Đurić sa Medicinskog fakulteta iz Kragujevca, Milica Radisavljević sa Medicinskog fakulteta iz Prištine sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Vojkan Aleksić sa Medicinskog fakulteta iz Prištine i Kristina Ilić i Hristina Jovanović sa Medicinskog fakulteta iz Niša, kao i medicinske sestre i tehničari: Katarina Pantelić i Aleksandar Ušaljebrka.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X