мај 28, 2024
Valjevo

Nakon 18 godina usvojen novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

Podelite post:

 

 

 

Narodni poslanici su 28. aprila na Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu, posle 18 godina usvojili novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji u sistem zaštite prava radnika uvodi niz novina i koji je u potpunosti usaglašen sa evropskim standardima.

– Uvođenjem novih mera i obaveza za poslodavce, novi Zakon unaprediće postojeći sistem bezbednosti i zdravlja na radu sa ciljem sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom – saopštili su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ovo su novine koje usvojeni zakon donosi:

– Veća zaštita zdravlja zaposlenih propisivanjem obaveze poslodavca da zaposlenog na njegov zahtev uputi na lekarski pregled koji odgovara rizicima na radnom mestu u redovnim intervalima, a troškovi lekarskih pregleda padaju na teret poslodavca.

– Zatim, periodične obuke za bezbedan i zdrav rad zaposlenog, koji radi na radnom mestu sa povećanim rizikom, kao i rukovodilaca, najkasnije u roku od jedne godine od dana prethodne obuke.

– Takođe, nove zakonske mere propisuju uređivanje preventivnih mera za visokorizične poslove propisivanjem obaveze poslodavcu da utvrdi način za izdavanje dozvole za rad koju je dužan da obezbedi prilikom izvođenja radova na visini, u dubini, u prostoru sa potencijalno eksplozivnim atmosferama, itd.
– Podizanje nivoa kompetencije stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, kao i licenciranje svih fizičkih lica koji obavljaju poslove bezbednosti i zdravlja na radu jedna je od značajnijih mera novog Zakona.

– Кako bi se obezbedila efikasnija primena Zakona menja se način vršenja nadzora kako bi se ujednačilo postupanje inspektora rada i povećanje ovlašćenja inspekcije kada je u pitanju delatnost građevinarstva.

– Značajna novina je i propisivanje obaveza inspektora rada da zabrani rad na gradilištu kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje zaposlenog.

Zabrana rada izriče se investitoru za celo gradilište i traje dok traju okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenog, a najmanje 3, odnosno 15 ili 30 dana u zavisnosti koliko puta su utvrđene okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu, kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje zaposlenog.

– Novim zakonom pooštrena je kaznena politika, odnosno maksimalne novčane kazne su udvostručene i propisana su 73 različita prekršaja zbog povreda zakona.

Efekti propisa

– Bolja zakonska rešenja obezbediće stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja omogućava zaposlenima da produktivno rade do odlaska u penziju, doprineće povećanju produktivnosti na radnom mestu, podstaći ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada – ocenili su iz nadležnog ministarstva.

Foto: Informer

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X