април 25, 2024
Valjevo

TRI DANA ŽALOSTI! Od DANAS na snazi nove mere, za nepoštovanje ovih obaveza slede kazne!

Podelite post:

 

 

 

Povodom stravičnog zločina, nezapamćenog na našim prostrima, koji se dogodio juče ujutru kada je maloletni učenik Kosta K. (13) ubio osmoro svojih drugara i pripadnika obezbeđenja, a sedmoro ranio u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, u Srbiji je proglašena trodnevna žalost koja će trajati od petka do nedelje zaključno sa ovim danima.

Dan žlosti otpočinje u ponoć i završava se u 24.00 sata u nedelju.

Načini kojima se obeležava dan žalosti su: spuštanje zastave na pola jarbola (uz odgovarajuće osvetljenje noću), odavanje pošte minutom ćutanja i adekvatno medijsko informisanje o tragediji.

Kazne koje se sprovode prilikom nepoštovanja ovih mera mogu dostići cifru od 50.000 do 200.000 dinara za pravna lica. Kazna u istom iznosu propisana je i ako pravno lice odbija da omogući zaposlenima da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima.

Kažnjene će biti i radiodifuzne i novinarsko-izdavačke organizacije, ukoliko ne emituju odluku o proglašenju dana žalosti ili ne obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi ili tela koja ona odrede.

Zabranjena muzika

Pravna lica koji se bave ugostiteljskom, turistićkom i sličnom delatnošću koja za vreme dana žalosti nastavljaju emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima, dobiće kazne za prekršaj u istom rasponu, ako ne poštuju propisane mere.

Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se odgovorno lice u preduzeću, državnom organu i organizaciji ili preduzetnik zbog nepoštovanje utvrđenih obaveza u vreme obeležavanja dana žalosti na teritoriji Republike Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X