март 29, 2024
Valjevo

Otkrivena bista vojniku Stojadinu Mirkoviću u Parku na Jadru

Podelite post:

 

 

 

Spomen-bista vojnika Stojadina Mirkovića svečano je otkrivena u parku Vide Jocić na Jadru, čime je ispunjeno još jedno obećanje grada Valjeva, da se i na ovaj način oda počast herojstvu mladića iz sela Gornje Leskovice, koji je žrtvovao svoj život.

Otkrivanju spomen-biste su prisustvovali majka Anica i porodica Mirković, u ime potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovao je pomoćnik ministra za ljudske resurse Siniša Radović, u ime Vojske Srbije general-major Srđan Petković, načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Eparhije valjevske, u ime grada Valjeva gradonačelnik Lazar Gojković, predsednica Skupštine dr Snežana Rakić, načelnik Gradske uprave Valjevo Nebojša Petronić, komandant Garnizona Valjevo pukovnik Saša Stojiljković sa saradnicima, predstavnici policijske uprave Valjevo, udruženja boraca, SUBNOR-a, veterana posebnih jedinica Srbije i Republike Srpske, ali i građani Valjeva i poštovaoci lika i dela Stojadina Mirkovića.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je pozdravio sve prisutne i još jednom izrazio duboku zahvalnost za žrtvu koju je kao devetnaestogodišnjak podneo Stojadin Mirković:

„Spomen-bista koju ćemo danas otkriti u Parku na Jadru za cilj ima da generacijama koje dolaze u amanet ostavi da čuva i neguje uspomenu na „Heroja sa Povlena“, čije je herojstvo zadivilo sve pre više od 3 decenije, ali nastavlja da zadivljuje sve nas i u sadašnjosti. U ovom parku odrastaju generacije Valjevaca i od danas će one odrastati sa pogledom na lik Stojadina Mirkovića. Njegova žrtva nije bila uzaludna, sve dok u Srbiji rastu nove generacije u miru i blagostanju. Slava vojniku Stojadinu Mirkoviću!“

Pomoćnik ministra za ljudske resurse Slaviša Radović je u svom obraćanju rekao da čovek živi dokle živi uspomena na njega.

„Verujem da ovde u Valjevu, u njegovoj porodici, u Vojsci Srbije, u Ministarstvu Srbije i svima koji veruju u slobodarski duh i koji veruju u ovaj narod i u ovu državu, živeće i on sa nama – vaš sin, a naš vojnik. Stojadin je bio poseban po mnogo čemu i veoma mlad je dao svoj život, poštovao je svoju zakletvu koju je dao. To je nešto što je najsvetije što mi koji smo nosili i nosimo uniformu, znamo da cenimo. A mora da cene i generacije koje dolaze, jer samo takva nadahnuća mogu da daju veru i snagu u onoj predstojećoj borbi, u kojoj je Srbija stalno“, rekao je pomoćnik ministra. On se zahvalio majci Anici što je rodila takvog sina i što smo imali takvog vojnika i poručio:

„Vojska Srbije je zauvek zahvalna i imala je čast što je takav čovek, kao što je Stojadin, bio u našim redovima, na prvoj liniji, ne posustavši kada je bilo izvesno da je u pitanju život. Kao što nije novo za istoriju srpskog naroda, ta stalna borba nama daje nova nadahnuća, kao što je to uradio Stojadin. Mnogo je pojedinačnih i kolektivnih žrtava za Srbiju, to je i održalo Srbiju da je još uvek na svojim nogama i da gleda u svetlu budućnost. Našem sinu i vojniku Srbije Stojadinu, večna slava i hvala!“

U Ime grada Valjeva zajedno sa Ankom Mirković I državnim sekretarom ministarstva odbrane Sinišom Radovićem , bistu je otkrio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

“U ime grada Valjeva svoje lično ime izražavam duboku zahvalnost za žrtvu koju je kao devetnaestogodišnjak podneo Stojadin Mirković. Spomen bista koju danas otkrivamo ima za cilj da u amanet ostavi generacijama koje dolaze da čuvaju neguju uspomenu na heroja sa Povlena. Njegovo herojstvo zadivilo ej sve pre više od 30 godina , ali nastavlja da nas I danas zadivljuje. U ovom parku rastu generacije Valjevaca I od danas će odrastati sa pogledom na llik Stojadina Mirkovića . Njegova žrtva nije bila uzaludna sve dok u Srbiji rastu nove generacije u miru I blagostanju.. Neka je večna slava Stojadinu Mirkoviću”, rekao je Gojković.

Pomoćnik ministar odbrane Siniša Radović majci I porodici Mirković preneo je najpre poruke ministra odbrane Miloša Vučevića I načelnika generalštaba koji su izrazili zahvalnost za žrtvu koju je podneo Mirković.

“Čovek živi dok živi uspomena na njega , a verujem da ovde u Valjevu , ali I ministartsvu I vojsci I celoj Srbiji živi uspomnea na Vašeg sina , a našeg vojnika. Stojadin je bio poseban po mnogo čemu, ali sa 19 godina je bio spreman I dao je svoj život . Poštovao zakletvu koju je dao I dao svoj život. To je nešto najsvetlije što mi koji smo nosili I koji nosimo uniform znamo da cenimo, a moraju da cene I generacije koje dolaze jer samo tako I takva nadahnuća mogu da daju veru I snagu za svepredstojeće borbe Srbije. Zahvaljujem Vam se pre svega što ste imali takvog sina, a mi takvog vojnika. Samo takve majke , takva deca mogu da daju budućnost našoj Srbiji”, rekao je Radovi obraćajući se pre svega majci Stojadina Mirkovića.

Stojadin Mirković je kao vojnik JNA, u vojnom skladištu kod Bjelovara u Hrvatskoj, 29. septembra 1991. godine poginuo sa majorom Milanom Tepićem. Odbio je tada, prvi put naređenje majora Tepića da se povuče u zaklon. Iz oklopnog transportera je, do poslednjeg trenutka štitio majora, koji je rešio da digne u vazduh skladište, kako ne bi palo u ruke hrvatskih pobunjenika. Major Milan Tepić je 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, a ujedno i poslednjim narodnim herojem države, koja je ukinula dodeljivanje ovih počasti.
Zato je značaj odavanja počasti Stojadinu Mirkoviću i na ovaj način, izgradnjom spomen-biste još veći i značajniji.

Spomen-bista je autorsko delo vajara Nemanje Radojičića, a izlio ju je Zoran Kuzmanović, umetnički livac i skulptor, arhitekta Katarina Novaković je osmislila izgled postamenta i prostora oko njega, koji se nalazi na ulasku u Park na Jadru, u blizini keja reke Kolubare.
U programu koji je izveden, učestovao je kamerni hor „Emanuil“, pod vođstvom Vanje Urošević, koji je pored himne Srbije, otpevao pesmu „Ovo je Srbija“.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X