април 19, 2024
Valjevo

Svečano otvorena izložba „Ponesimo svoju prošlost“u Narodnom muzeju Valjevo

Podelite post:

 

 

 

Sinoć je u Narodnom muzeju Valjevo svečano otvorena izložba radova učenika valjevskih osnovnih škola na temu etno motiva, pod nazivom „Ponesimo svoju prošlost“.

Nakon otvaranja izložbe, priređena je aukcija torbi na kojoj su odštampani likovni radovi učenika na temu etno motiva, a pored velikog broja posetilaca, izložbi i aukciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

Na izložbi su predstavljena 62 likovna rada koja su nastala kao rezultat učešća valjevskih osnovaca na Etnološkoj-likovnoj radionici “Etno motivi”. U programu radionice bili su uključeni učenici od petog do osmog razreda svih osnovnih škola sa teritorije grada Valjeva.

Svi učesnici radionice i izložbe na poklon su dobili zahvalnice, besplatne godišnje ulaznice za Narodni muzej Valjevo, kao i katalog koji je specijalno štampan za ovu izložbu, a u kojem se nalaze reprodukcije dečjih radova.

Stručna komisija u sastavu: Gordana Pajić – etnolog, Jelena Ivić – istoričar umetnosti, Marija Đurić – istoričar umetnosti i Predrag Blagojević – akademski umetnik, obavila je žiriranje svih učeničkih likovnih radova, a ocenjivana je likovnost, kreativnost u interpretaciji teme i razumevanje zadate teme.

Đaci su imali zadaije.tak da različitim likovnim tehnikama izraze i prikažu svoj doživljaj određenih elemenata naše tradicionalne kulture, u ovom slučaju etnoloških motiva na upotrebnim i odevnim predmetima (ćilimi, peškiri, jastučnice, tzv. kuvarice, jeleci, pregače…)

Autorka pomenute radionice i ove izložbe je Natalija Marković, kustos etnolog valjevskog Narodnog muzeja.
U okviru svečanog otvaranja izložbe, nastupili su najmlađi učenici valjevske muzičke škole, odnosno polaznici muzičkog zabavišta i pripremnog razreda, uz instrumentalnu podršku etnomuzikološke sekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X