мај 28, 2024
Valjevo

Povećanje cena struje i gasa usled sprovođenja reforme u energetici

Podelite post:

 

 

Foto: Arhiv

Ministarka energetike Dubravka Đedović rekla je da Srbija mora da sprovede reforme u energetici i da one one uključuju i povećanje cene struje i gasa. Istakla je da više nema odlaganja i da će ono što su se obavezali za novembar to i sprovesti.

Ministaraka energetike Dubravka Đedović rekla je da se potrošnja električne energije skoro izjdnačila leti i zimi, i da naš energetski sistem to mora da uzme u obzir i kada planira rad i buduće investicije.

„Znamo da imamo kritične tačke u sistemu, pogotovu leti, zbo toga smo sa Elektrodistribucijom pokrenuli novi investicioni talas i pre sve ga ćemo se fokusirati da ojačamo mrežu, da postane sigurnija, da nemamio ispade, da brže lociramo kvarove kada je nevreme“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je da se kroz pametniju mrežu, digitalizaciju, locira kvar i da se ekipe odmah i bez odlaganja pošalju kako bi ga otklonile, kao i da se menjaju drvene bandere stabilnim i sa dugotrajnim.

„Mi smo počeli smo reforme u energetskom sektoru, fokus je na boljem rukovođenju, na boljem upravljanju, a ne na privatizaciji“, navela je ministarka, gostujući u Beogradskoj hronici.

„EPS treba da proizvodi struju, ali i da trguje. Ne možete da trgujete, ako niste proizveli. Ako biste samo da trgujete, onda nisam sigurna da je to za našu energetsku stabilnost i sigurnost najbolji mogući model“, rekla je ministarka.

Usklađivanje sa pripisima EU

Što se tiče novog zakona o energetici, najvažnija poruka za građane je, kaže, da se usklađujemo više sa propisima Evropske unije, idemo ka jedinstvenom evropskom tržištu električne energije.

„I novi zakon, odnosno izmene zakona o energetici, donose nam to da bolje upravljamo našim energetskim preduzećima u tom smislu da Elektromreža Srbije i Transport gas prelaze u nadležnost posebne komisije, koja je u nadležnosti Narodne skupštine, a da Elektroprivreda Srbije, Elektrodistribucija ostaju pod nadležnošću Vlade Republike Srbije. Tako imate bolje, adekvatnije upravljanje, da nemate isti organ iznad sva četiri preduzeća“, rekla je ministarka.

Reforme uključuju povećanje cena struje i gasa

Na pitanje hoće li biti poskupljenja struje i gasa, ministarka je rekla da Srbija mora da sprovede energetske reforme i da one one uključuju i povećanje cene struje i gasa.

„Obavezali smo se i u programu sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je važan ne samo zato što je to međunarodna institucija, već je bitan pre svega za dugoročnu održivost našeg energetskog sistema“, rekla je ministarka.

„Mi smo i dalje sa svim prethodnim poskupljenjima veoma konkurentni što se tiče industrije. Za ugrožene građane smo izdvojili 3,5 puta više sredstava“, rekla je Đedovićeva i dodala da više nema odlaganja i da će ono što su se obavezali za novembar to i sprovesti.

Poziv građanima da vode raćuna o potrošnji struje

Apelovala je na građane da vode računa, da troše manje električne energije i da sa malim promenam navika to može da se ostvari i navela da je u junu potrošeno skoro 7 odsto manje struje.

„Previše dugo decenija je električna energija bila nešto o čemu niko nije vodio računa. Da li gori svetlo u jednoj sobi ili ne gori nikome nije bilo bitno“, rekla je ministarka.

U Evropi su, kaže, cene struje za građane poskupele 130-140 odsto.

Navela je da u Mađarskoj, ko troši iznad proseka, plaća tri puta više struju, a gas mnogo više od toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X