јул 16, 2024
Valjevo

Uručena nagrada Nikoli Vujčiću „Desanka Maksimović“

Podelite post:

 

Ministar kulture Nikola Selaković uručio je pesniku Nikoli Vujčiću Književnu nagradu za ukupan doprinos srpskoj poeziji „Desanka Maksimović“ u Valjevskoj gimnaziji.

„Nagrada koja se uručuje danas nazvana je, ne samo po jednoj od najvećih, već sigurno najvoljenijih pesnikinja srpskih, Desanki Maksimović. Možda najpoznatija pesnikinja našega naroda, čije stihove kao najmanji učimo i pamtimo, istovremeno je i jedna od najvećih tajni srpske poezije i svaki put je nova i neponovljiva i začudna kada se sa njenim stihovima susretnemo. Zato je i pravo i pravedno da ova književna nagrada ponese njeno ime, ime koje u vascelom srpskom narodu znači samo jedno – poezija“, naglasio je Selaković.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je čestitajući dobitniku nagrade, poručio da je Valjevo izuzetno ponosno što u Desankinom zavičaju stasavaju, ali bivaju i nagrađeni neki od naših najznačajnijih pesnika.

“Ponosni smo na bogatu tradiciju i kulturu našeg kraja i srećni smo što i 126 godina nakon rođenja Desanke Maksimović, uživamo u njenoj poeziji i ona nastavlja da živi u nama”, poručio je gradonačelnik.

Najpre je na Trgu pesništva, pored spomenika Desanki Maksimović u centru Valjeva, održan poetski čas, u organizaciji Valjevske gimnazije, a potom je u Brankovini, položeno cveće na grob velike pesnikinje. U Valjevskoj gimnaziji je predstavljena zbirka pesama “Bele laži”, Hamze Papića, prošlogodišnjeg pobednika poetskog konkursa “Desanka Maksimović”.

Foto: valjevo.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X