јул 16, 2024
Valjevo

Mala matura za učenike osmog razreda 18,19 i 20. juna

Podelite post:

 

Polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda održaće se 18, 19. i 20. juna 2024. godine. Test iz srpskog jezika održaće se u utorak, 18.juna, iz matematike u sredu, 19. juna, dok će se u četvrtak, 20.juna polagati test iz izabranog predmeta. Polaganje će trajati od 9 do 11 sati svakog navedenog dana.

„Po uputstvu Ministarstva prosvete formirana su sva radna tela, kao i republičke i okružne komisije sa sedištima u Valjevu, Šapcu i Loznici. Tu su i školske komisije gde su predsednici direktori škola, informatički koordinatori i oni koji obavljaju poslove koji su previđeni stručnim uputstvom.

Učenici u školi moraju biti u 8 časova, kako bi sa odeljenskiom starešinama proverili do 8.30 da li svi imaju đačke knjižice i identifikacione nalepnice i da li su poneli potreban pribor. Za srpski jezik i izabrani predmet to su grafitna olovka, plava hemijska olovka i gumica , a za matematiku pored toga i šestar, lenjir i trougao. Sve osim navedenog nije dozvoljeno i tu se misli na telefone, pametne satove, razna tehnička pomagala, kalkulatori. Za to će biti obezbeđen poseban prostor u kome će te stvari biti odložene“, rekla je dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave.

Tačno u 9 časova počinje polaganje testova. Ukoliko se dogodi da neki učenik zakasni biće tolerisano kašnjenje do 30 minuta, o čemu će odlučivati direktor škole, s tim da će učenik test morati da završi do 11 časova, kada završavaju i ostali đaci. Jocić je navela da će klupe biti numerisane sa razmakom od 1.20 m, s tim da učenik sedi na sredini klupe.
Kada učenici završe svoje testove, oni ih predaju dežurnom nastavniku. Testovi se nakon toga pakuju u kese i dovoze se u skning centre na skeniranje.

„Imamo u sva tri grada skening centre, jer ove godine imamo 4000 učenika koji polažu završni ispit. U Kolubarskom okrugu završni test polaže 1342, a u Mačvanskom okrugu 2658 učenika. U gradu Valjevu 724 učenika osmog razreda polaže završni ispit.
Ukoliko neko od učenika iz opravdanih razloga ne može da radi završni ispit, za njih se organizuje polaganje u avgustu. Nakon toga sledi popunjavanje lista želja za uspis u srednje škole i tu učenici moraju voditi računa o broju bodova koje imaju, jer to nisu samo želje već treba voditi računa o realnim mogućnostima“, naglasila je Jocić.

Formula za obračunavanje uspeha je takva da se prosečna ocena šestog, sedmog i osmog razreda množi sa 4 i na taj način se može postići maksimalnih 60 bodova. Testovi iz srpskog jezika i matematike mogu imati od 20 do 40 zadataka, ali je ukupan broj ostvarenih bodova 20. Ovaj broj se potom množi sa 0,7 tako da iz pomenutih testova učenici mogu imati po maksimalnih 14 bodova. Jedino se izabrani test množi sa 0,6 tako da najveći broj postignutih bodova je 12. Dakle, učenici mogu ostvariti najviše 40 bodova na završnom ispitu, 60 uspeh iz škole, što je ukupno 100 bodova.

„U odnosu na ove brojeve učenici treba i da pažljivo popune liste želja jer sve je elektronsko i tu nakon zaključenja i popunjavanja se radi raspored po školama i tu više nema izmena. Što se tiče valjevskih srednjih škola, 724 učenika je prijavljeno za završno testiranje, a predviđeno je 948 slobodnih mesta. To je više nego dovoljno za sve đake, a treba računati i da jedan broj dece iz Okruga takođe dolazi u škole u Valjevu, o čemu smo takođe vodili računa praveći planove upisa“, zaključila je Jocić.

Foto: valjevo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X