јул 16, 2024
Valjevo

Ministar Krkobabić na otvaranju “Miholjskih susreta sela”u Popučkama

Podelite post:

 

Manifestacija “Miholjski susreti sela”, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu i podršku grada Valjeva, održana je juče na stadionu FK „Polet“ u Popučkama.

Prisutnima se najpre obratio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

“Čast mi je da vas u ime grada Valjeva i u svoje ime pozdravim na ovogodišnjim “Miholjskim susretima sela”. Selo i poljoprivreda su pokazali da su stub opstanka našeg kraja, ali i čitave Srbije. Drago mi je što se poslednjih godina pokazalo da priče o tome koliko nam je važno selo i poljoprivredni proizvođači, prerastaju u dela. To kažem zbog toga što grad Valjevo poslednjih godina ulaže dosta u poboljšanje uslova života na selu, ali takođe izdvaja i veliki novac za direktne subvencije za poljoprivrednike. Popučke i ovaj kraj su pravi pokazatelj kako zajedničkim radom unapređujemo valjevska sela. Želim vam puno zdravlja, uspeha i lepo današnje druženje”, poručio je gradonačelnik Gojković.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, koji je poručio koliko su ovi susreti važni i šta oni omogućavaju.

“Miholjski susreti sela” su zamišljeni kao susreti koji omogućavaju da se ljudi sretnu, ali i takmiče. Ovde u Kolubarskom okrugu smo svoj na svome. Kada to kažem, mislim da Valjevo nije na kraju sveta, a još manje mimo sveta. Podsetiću vas, pogotovu ove mlađe, Valjevo je nekada bilo centar sveta. Ovde je bio Prota Mateja Nenadović, Ilija Birčanin, u Brankovini je stasala i Desanka Maksimović. Tu nedavno se preselio u večnost i Ljuba Popović. Poštovani prijatelji, u ovaj Kolubarski okrug uloženo je gotovo milion evra, a ono što je važno za vas da znate, naročito za mlade, useljeno je 17 kuća. Istovremeno, u četiri opštine ovog Okruga stigli su mini busevi, koji imaju zadatak da prevoze seosko stanovništvo iz jednog sela u drugo. Taj prevoz je besplatan i biće na korist i onim najstarijima i najmlađima. Pri kraju mog obraćanja, moj veliki prijatelj Ljubivoje Ršumović je imao običaj da kaže da dok je sela i seljaka, Srbija će biti jaka. Kada govorimo o selima, seljacima i gradovima Srbije, da vam kažem jedno moje razmišljanje. Najveći problem u svemu ne čine nam građani srpskih sela, nego seljaci srpskih gradova. Prema tome, na nama je da te seljake srpskih gradova vratimo bar rečima i mislima u mesta odakle su potekli. Vama poštovani prijatelji želim zdravlje, blagostanje, sreću sa svojim porodicama, a učesnicima ove manifestacije srećno takmičenje”, kazao je Krkobabić.

Gosti festivala imali su priliku danas da se oprobaju u spremanju gulaša i jela po izboru, narodnom višeboju, kafanskim igrama, turniru u malom fudbalu.

Za najmlađe je organizovano druženje sa mađioničarem i maskenbal, a pobednici u svim disciplinama dobili su vredne nagrade.

U kulturno-umetničkom programu učestvovao je Dom kulture “Izvor” i KUD “Mladost” iz Pecke.

“Miholjski susreti sela” su projekat Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije koji se u saradnji sa gradovima i opštinama širom Srbije realizuje u cilju negovanja kulture, tradicije i unapređenja društvenog života u selima. Učešće u orgnizaciji manifestacije ove godine je uzelo 95 lokalnih samouprava među kojima je i grad Valjevo, uz čiju su podršku meštani Popučaka organizovali ovaj događaj.

Foto: valjevo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X