јул 16, 2024
Valjevo

Preduzetnik ako ne prijavi odmor može mu biti oduzet PIB

Podelite post:

 

Kada je preduzetnik i jedini zaposleni, što je čest slučaj u velikom broju preduzeća u Srbiji, ako odluči da ide na odmor mora da pauzira celokupno poslovanje. Tada mora da prijavi privremeno zatvaranje radnje, odnosno prekid delatnosti u Agenciji za privredne registre, podnošenjem registracione prijave i uplatom propisane takse.

Poreski savetnici kažu da se ova obaveza mora izvrštiti pre odlaska na odmor, jer privremeni prekid delatnosti nije moguće sprovesti retroaktivno.

Takođe se na registrovanoj lokaciji za obavljanje delatnosti mora istaći obaveštenje o periodu prekida delatnosti.

“Kada je reč o maloprodajnom objektu, pored navedenog neophodno je na portalu ePorezi sprovesti, odnosno evidentirati, privremeni prekid rada maloprodajnog objekta. To znači da bi trebalo uneti datume za period kada objekat neće raditi. Ovo je posebno važno naglasiti jer se evidencijom privremenog prekida rada maloprodajnog objekta pravda period za koji nisu izdavani fiskalni računi u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji”, ističe Aleksandar Trifunović, poreski konsultant i vlasnik računovodstvene agencije TYB Consulting.

Ukoliko Poreska uprava vidi da kasa nije aktivna, može da se dogodi da pošalje kontrolu koja će utvrditi da nema nikog u objektu, pa to sa sobom vuče neke druge kazne.

Takođe, ukoliko u vreme godišnjeg odmora – koji nije prijavljen – stigne neki akt ili rešenje od strane Poreske uprave koje neće biti primljeno jednom ili dva puta, PU na osnovu toga vrlo brzo može da pokrene postupak za oduzimanje PIB-a jer se to onda ‘vodi’ kao fiktivna adresa.

Radni sto poslovnih ljudi koji se rukuju
Foto: Pexels

Sa druge strane, kako ističe naš sagovornik, ako preduzetnik radi sam i ako ide na godišnji odmor, a nije našao poslovođu koji će ga menjati, dužan je da prijavi Agenciji za privredne registre (APR) privremeni prekid delatnosti.

“On se opet evidentira u Poreskoj upravi, preko poreskog bilansa ili poreske prijave, pa se postavlja pitanje kada se evidentira privremeni prekid delatnosti da li treba da se evidentira i prekid u maloprodajnom objektu preko PGJO prijave. Moj savet za preduzetnike koji se nađu u takvoj situaciji je da prijave i prekid delatnosti u APR-u i na sajtu Poreske uprave”, navodi Trifunović.

Prema njegovim rečima, ranije, dok su stare fiskalne kase bile u opticaju, preduzetnici su Poresku upravu mejlom obaveštavali kada idu na godišnji odmor, i to je više bio deo utemeljene prakse, a ne zakonska obaveza. Sada je situacija drugačija jer je PU ovo propisala kao obavezu.

Podaci o datumu početka i završetka godišnjeg odmora prijavljuju se Poreskoj upravi najkasnije 24 sata pre nastanka promene. Kako se navodi u uputstvu PU, svi obveznici fiskalizacije prijavu PGJO podnose elektronski posredstvom portala ePorezi.

Prijavljivanje datuma početka korišćenja godišnjeg odmora vrši se odabirom „Tekstualnog unosa“, nakon čega se u okviru sekcije „Podaci o podnosiocu“ u polju 1.1 – „Vrsta prijave“ bira opcija 3. – Promena podataka iz registra, koja se koristi za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije ili izmenu prethodno prijavljenih podataka. Potom se pristupa određenom poslovnom prostoru odabirom oznake poslovnog prostora kod kojeg se vrši promena podataka u registru. U polje 2.12 – Datum početka privremenog prestanka – unosi se podatak o datumu početka godišnjeg odmora.

Kada je reč o prijavljivanju datuma završetka korišćenja godišnjeg odmora, odabirom „Tekstualnog unosa“, u okviru sekcije „Podaci o podnosiocu“ u polju 1.1 – „Vrsta prijave“ obveznici biraju opciju 3. – Promena podataka iz registra, koja se koristi za privremenu odjavu poslovnog prostora i poslovne prostorije ili izmenu prethodno prijavljenih podataka. Potom se pristupa određenom poslovnom prostoru odabirom oznake poslovnog prostora kod kojeg se vrši promena podataka u registru. U polje 2.13 – Datum završetka privremenog prestanka – unosi se podatak o datumu završetka godišnjeg odmora.

Foto: Pexels.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X