јул 16, 2024
Valjevo

Useljeno 20 porodica u novu zgradu socijalnog osiguranja

Podelite post:

 

U okviru programa “Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, danas je u novu zgradu za socijalno stanovanje u Valjevu useljeno 20 porodica, koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama. Za ukupno 58 korisnika, koji su živeli u neadekvatnim uslovima, projektom su obezbeđeni novi, kompletno opremljeni stanovi, što će značajno doprineti poboljšanju njihovog kvaliteta života.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što se danas 20 valjevskih porodica useljava u svoje nove, potpuno opremljene stanove. Ovo je veoma značajno ne samo za ove porodice, već i za našu zajednicu u celini. Ovi novi domovi predstavljaju veliki korak ka poboljšanju životnih uslova pripadnika marginalizovanih i društveno osetljivih grupa u Valjevu, uključujući pripadnike romske nacionalne manjine, žene žrtve porodičnog nasilja i mlade koji napuštaju sistem socijalne zaštite. Nadamo se da će ovi stanovi i dodatne mere aktivne inkluzije doprineti njihovom osnaživanju i integraciji u naše društvo.

Grad Valjevo kao socijalno odgovoran grad, kroz ovaj projekat je radio na unapređenju socijalne inkluzije osetljivih društvenih grupa i pokazuje da je sredina koja afirmiše toleranciju, poštovanje ljudskih prava, brigu za osetljive društvene grupe i solidarnost. Ovim projektom je pružena podrška našim sugrađanima, čiji su životni uslovi otežani usled siromaštva i nejednakih šansi za pristojan život, što predstavlja preduslov za njihovo ravnopravno uključivanje u zajednicu i za rezultat ima obostranu dobrobit.

Grad Valjevo već dugi niz godina je jedan od najboljih primera u Srbiji u pogledu razvijenosti socijalnih usluga i značajna budžetska sredstva opredeljuje svake godine za socijalnu podršku, projekte i programe. O tome svedoče i brojna priznanja i pohvale od predstavnika državnih institucija i domaćih i međunarodnih organizacija.

Grad Valjevo ima izuzetno razvijen civilni sektor, a sa druge strane administracija grada Valjeva je pokazala veoma visoke kapacitete u realizaciji zahtevnih projekata i programa, kao i podršci inkluziji Roma i drugih marginalizovanih i društveno osetljivih grupa na lokalnom nivou. Takođe, u gradu Valjevu je uspostavljena dugogodišnja saradnja između predstavnika zajednice, civilnog sektora i lokalnih institucija.

Želeo bih da se zahvalim Evropskoj uniji koja je obezbedila značajna finansijska sredstva za finansiranje ovog projekta, kao i Kancelariji Ujedinjenih za projektne usluge (UNOPS) koja sprovodi program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“, a sa kojom imamo odličnu saradnju.
Zahvaljujem se i saradnicima koji su pisali i pripremali ovaj projekat, kao i projektnom timu koji je radio na njegovoj implementaciji.

Grad Valjevo će i u narednom periodu, kroz budžetska sredstva i kroz druge projekte posebnu pažnju posvetiti daljem unapređenju stambene podrške i merama aktivne inkluzije za marginalizovane i društveno osetljive grupe, kako bi njihovi stambeni uslovi bili unapređivani i kako bi se unapredio kvalitet njihovih života, a kako bi naš Grad i cela zajednica bila bolje i kvalitetnije mesto za život“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Projekat „Moj novi dom”, koji sprovodi Grad Valjevo u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Kolubara” i Centrom za integraciju Roma u Valjevu, ima cilj da doprinese jačanju kapaciteta za socijalnu inkluziju najosetljivijih društvenih grupa, kroz obezbeđivanje adekvatnih stambenih rešenja, ali i pratećih mera aktivne inkluzije, koje su prilagođene individualnim potrebama korisnika.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji

„Poštovani vlasnici stanova, danas je vaš dan! Danas ne samo da ulazite u svoje nove domove, ulazite i u novu fazu svog života. Počastvovana sam i srećna što smo kao EU mogli da podržimo. Dok gledam sve vas danas, naše partnere i vas stanare, još jednom podsećam koliko je važno da se reči sprovode u delo. Udružili smo se sa Vladom i institucijama Srbije u ovom projektu, da bismo istrajali i borili se za jednake mogućnosti za svakog građanina bez ikakve diskriminacije. To je dugo putovanje, ali je jedino. Program podrške Evropske unije smišljen je da unapredi i sprovede politiku socijalne inkluzije u Srbiji i da obezbedi održiva stambena rešenja na devet lokacija, a Valjevo je danas jedna od njih. U poslednjih pet godina uloženo je više od 115 miliona evra, u preko 60 projekata koji su uspešno realizovale opštine, Centar za socijalni rad i nevladine organizacije, a od čega korist ima više od 15.000 ljudi širom zemlje. Slogan naše kampanje je „Evropa je naša kuća“, a ja vam želim srećno useljenje pod vaše nove krovove i pod krov našeg zajedničkog napora za inkluzivno društvo“, rekla je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji

Mikela Telatin, direktorka Višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji je izrazila zadovoljstvo što je u prilici da vidi konkretne rezultate zajedničkih napora.

Mikela Telatin, direktorka Višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji

„Ovo je dan za veselje i proslavu, želim da se zahvalim jakoj podršci svih nacionalnih institucija Evropske unije i gradu Valjevu na realizaciji ovog veoma važnog projekta socijalnog stanovanja. Ovi rezultati su deo programa podrške EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, a koji sprovodi naša organizacija UNOPS. Cilj programa je da obezbedi stambeno rešenje ugroženim populacijama, ali takođe i mere inkluzije koje se prilagođavaju svakom ponaosob i upravo to je način kako mi naš projekat činimo održivim, jer se brinemo pojedinačno o svakome. Do ovog trenutka program je obezbedio stambena rešenja za 316 porodica širom zemlje i jako je važno da su svi ti stanovi i zgrade smešteni u srcu zajednice, čime se obezbeđuje istinska inkluzija.

Uprkos svemu što je postignuto, postoji velika potreba za socijalnim stanovanjem u Republici Srbiji i kao UNOPS ćemo nastaviti da posvećeno radimo sa institucijama Republike Srbije, Evropskom unijom, da bismo pomogli i podržali ugrožene građane. Još jednom bih se zahvalila svim nacionanim institucijama, Evropskoj uniji, gradu Valjevu i čestitam porodicama“, kazala je Telatin.

Prisutnima se obratio i Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

„Čast mi je i zadovoljstvo što ovom prilikom mogu da vas pozdravim u ime Nacionalnog saveta romske zajednice. Pravo na adekvatno stanovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava. 20 porodica će od danas imati adekvatne uslove za život, koji su dostojni civilizovanog čoveka 21. veka. Svim porodicama koje će se danas useliti u ove predivne stanove želim da u svojim domovima žive srećno, u miru i spokoju i blagostanju. Ova zgrada predstavlja simbol odgovorne socijalne politike, koju ima naša država prema svim građanima, posebno prema onima kojima je potrebna najveća podrška“, rekao je Nikić.

U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, prisutnima se obratila Nina Mitić, pomoćnica ministra.

Nina Mitić, pomoćnica ministra za za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

„Zaista mi je čast i zadvoljstvo što u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava mogu da budem deo ovog tima i mislim da ovo jeste primer dobre prakse. Institucija kao sama niti može, niti sme sama, dakle samo zajedno možemo da ostvarimo mnoge projekte. Valjevo je jedan u nizu gradova, a ovo je ujedno i poziv svim ostalim lokalnim samoupravama da se uključe i da daju šansu svim njihovim građanima i građankama da izađemo iz tog jednog začaranog kruga socilnog siromaštva i da pomognemo marginalizovanim društvenim grupama koje su definitivno najosetljiviji deo našeg društva. Politika Vlade Republike Srbije je itekako prepoznala važnost ove teme, marginalizovane društvene grupe su zaista jedna tema koja je izuzetno osetljiva i sa kojom se država na najvišem nivou bavi, što kroz strateška dokumenta, što kroz zakone i projekte i mislim da je ovo primer dobre prakse, kako i na koji način možemo da budemo tu na korist naših građana, naglasila je Mitić.

Sa ciljem pružanja adekvatne podrške, koja će doprineti održivosti projekta, korisnici su podržani kroz niz mera aktivne inkluzije. Mere uključuju opremanje stanova nameštajem i kućnim aparatima, podršku u zapošljavanju i samozapošljavanju i alate i opremu za sticanje prihoda. Pored toga, korisnici pohađaju različite obuke za stručno usavršavanje, dok je deci i mladima pružena podrška u obrazovanju. U okviru mera aktivne inkluzije korisnici su dobili i psihosocijalnu podršku i preventivne zdravstvene preglede.

Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

„Iskreno mi je velika čast i zadovoljstvo i srećan sam što danas imam priliku da ovde danas sa vama stojim i razgovaram ispred divne zgrade koja je izgrađena. Posebna vrednost ovog projekta je što ima izrađenu dimenziju održivosti. Neki od prethodnika su govorili o tome, ja bih naglasio i mere koje su obezbeđene kroz ovaj projekat, kao što su mere pomoći pri zapošljavanju i samozapošljavanju, opremanje, ali i mere psihosocijalne podrške, kao i preventivni zdravstveni pregledi. Mislim da to sve zajedno čini jedan paket održivosti da ga tako nazovemo i to je slučaj sa svim drugim zgradama i njihovim korisnicima koji su imali priliku da se usele u svoje stanove u sklopu ovog projekta.

Želim da naglasim da je upravo ovaj model partnerstva nešto što se pokazalo uspešno, gde sa jedne strane imamo nadležne resore Vlade Republike Srbije, sa druge delegaciju Evropske unije, naravno UNOPS kao partner i lokalnu samoupravu, u ovom slučaju veoma uspešnu lokalnu samoupravu kao što je to grad Valjevo. Od srca čestitam svim korisnicima koji će danas dobiti ključeve svojih stanova i želim im da ih u miru, sreći i porodičnom skladu koriste dugo godina“, poručio je Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od početka implementacije Programa, izgrađeno je osam zgrada za socijalno stanovanje i rekonstruisano i adaptirano preko 100 kuća, u 22 grada i opštine, a sprovedeno je i pet infrastrukturnih projekata, sa ciljem poboljšanja životnih uslova u substandardnim naseljima u Srbiji.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

„Dragi Valjevci i Valjevke, dobrodošli u vaše nove stanove. Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se obratim, zato što kada gradimo velike projekte, kada gradimo fabrike, puteve, često zaboravimo na ljude, a obezbediti bolji komfor ljudima je suština jednog razvijenog društva. Merilo zrelosti jednog društva meri se po tome koliko brine o onima koji su najugroženiji. Da li su to žrtve nasilja, pripadnici određenih grupa koje su ugrožene, da li su to žene ili stariji ljudi, što više vodimo računa o onima koji su najugroženiji, pokazujemo da smo zrelo društvo, koje vodi računa o svakom svom pripadniku. Ljudi mogu da se nađu u stanju socijalne potrebe čak i bez svoje volje, tu se pokazuje koliko je društvo spremno da pruži ruku i da pomogne. Hvala Evropskoj uniji i UNOPS-u na ovom zajedničkom projektu.

Svaki put koji uradimo, svaku školu, zgradu, time pokazujemo da želimo bolji život za ljude. Hvala Evropskoj uniji na novcu koji daju, želim da kažem da je Evropska unija najveći donator u Republici Srbiji i mi uvek treba da im se zahvalimo. Mi ovde u Valjevu sa Svetskom bankom i sa Francuskom agencijom za razvoj sprovodimo projekat koji se tiče lokalnog investicionog razvoja. To je projekat u okviru kojeg će se srediti Suvoborska ulica, za koju smo obezbedili preko 2 miliona evra. Do septembra, najkasnije oktobra ćemo završiti saobraćajnicu Iverak – Lajkovac, povezati Valjevo sa auto-putem „Miloš Veliki“ i to su preduslovi da se svaki naš grad razvija. To su preduslovi da sprovedemo pravu decentralizaciju u Srbiji i to govori o tome, jer posledica svih tih projekata treba da bude bolji i komforniji život za sve ljude. Nastavićemo da sprovodimo ovakve projekte, jer kažem uvek ste srećni kada završite veliki projekat, ali nema veće sreće nego kada vidite nasmejana lica ljudi koji su se uselili u svoje stanove, a to smo danas svi mi doživeli“, naglasio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

U okviru EU SHAI programa, kroz projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije, biće podržano 360 porodica koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama. U Valjevu je kroz projekat podržano je 13 romskih porodica, pet porodica žena žrtava porodičnog nasilja i dve porodice mladih koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

„Hteo bih pre svega da se zahvalim Evropskoj uniji, gradu Valjevu, gradonačelniku i svima koji su učestovali u ovom projektu. Inače živim u malom stanu i u veoma teškim uslovima. Ovo je za mene jedan veliki korak ka uspehu, ka boljem i kvalitetnijem životu, ka poslu. Ono što je mnogo bitno za ovaj projekat, jeste da nam projekat nije omogućio samo stan, već i razne edukativne radionice za decu, logopede i mnogo toga. Još jednom hvala svima, ne mogu vam opisati koliko sam srećan i veseo što smo dočekali da se uselimo“, zaključio je Adam Maksuti, korisnik projekta.

Foto: valjevo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X