јул 16, 2024
Valjevo

Održan završni događaj regionalne inicijative „Sunčane škole na Zapadnom Balkanu“

Podelite post:

 

Završni događaj regionalne inicijative „Sunčane škole na Zapadnom Balkanu“ održan je danas u Gradskoj upravi Valjeva. Regionalnu inicijativu „Sunčane škole na Zapadnom Balkanu“ pokrenula je Fondacija za otvoreno društvo Zapadnog Balkana, u želji da stvori plan za uključivanje ključnih društvenih aktera na Zapadnom Balkanu – kao što su škole, jedinice lokalne samouprave i lokalne zajednice – u proces energetske tranzicije kroz jačanje njihovih kapaciteta za upravljanje proizvodnjom čiste/obnovljive, u ovom slučaju solarne energije, kroz fotonaponsku tehnologiju.

„Valjevo je grad koji je izabran u Srbiji za regionalni projekat, koji se odvija u pet zemalja Zapadnog Balkana i Srbija naravno učestvuje u tom projektu. U okviru tog projekta odabrano je šest škola za koje su projektovane i postavljene solarne elektrane, juče je prva i priključena na mrežu i škola je dobila status prozjumera. Ostalih pet u kojima je rađena investicija će se uskoro priključiti. Ideja cele ove inicijative koja je višegodišnja i koja sada već uključuje preko 70 škola u regionu Zapadnog Balkana, jeste da se najvažniji društveni akteri, a mi smo kao takve prepoznali osnovne škole, da se uključe u procese energetske tranzicije, tako što će ovladati znanjima i veštinama i koji će moći da upravljaju tom investicijom, koja se u ovom slučaju dešava na školskim krovovima.

Jedan od najvažnijih delova ugovora koji je potpisan sa gradom Valjevom, jeste da je obaveza lokalne samouprave da uštedu u računima o električnoj energiji koju škole ostvare tako što će proizvoditi solarnu energiju, da se ta ušteda vrati školama i da roditelji, nastavnici i učenici budu uključeni u proces odlučivanja na koji način će ta sredstva biti upotrebljena. Na taj način se doprinosi tome da škole postanu nezavisnije u energetskom smislu, u ovim vremenima koja su vrlo nestabilna i problematična kada je obezbeđivanje energije u pitanju, a takođe da se doprinese klimatskoj neutralnosti. Valjevo je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, tako da je ovo direktan doprinos i javnom zdravlju dece i svih građana Valjeva“, poručila je Aleksandra Šanjević, predstavnica Fondacije za otvoreno društvo Zapadni Balkan.

Regionalna inicijativa „Sunčane škole na Zapadnom Balkanu“ predstavlja višegodišnju inicijativu Fondacije za otvoreno društvo Zapadnog Balkana, koja podrazumeva nekoliko komponenti: instalaciju solarnih elektrana na odabrane škole sa teritorije Zapadnog Balkana sa ciljem dobijanja njihovog statusa kao prozjumera, zatim, istraživanja u školskim zajednicama među učenicima, roditeljima i nastavnicima o različitim aspektima zelene tranzicije u školama koje su deo inicijative, kao i edukativnu komponentu koja je podrazumevala rad sa učenicima osnovnih škola i radionice o zaštiti životne sredine, pravednoj energetskoj tranziciji i održivom razvoju kao i sa zaposlenima u školama.

„Beogradska otvorena škola učestvovala je u ovom porjektu kroz realizaciju edukativnih komponenti. Mi smo dobili priliku da sarađujemo sa šest osnovnih škola u Valjevu i sa više od 130 učenika, a zapravo radimo radionice o različitim problemima životne sredine. O održivom razvoju i raznim aspektima zelene tranzicije i da im nakon toga damo neka određena znanja i veštine, kako bi oni kasnije mogli sami da razvijaju svoje ideje kako Valjevo može da postane zdravije, zelenije i samim tim održivije. U aprilu ove godine imali smo priliku da ugostimo čak 17 timova iz osnovnih škola u Valjevu, koji su predstavili svoje ideje i svoje projekte, te ćemo danas imati predstavljanje jednog od timova, koji je zapravo predložio kako može da se urede određene zelene površine u Valjevu. Ova edukativna komponenta je pokazala da su mladi vrlo motivisani da se uključe u ovakve inicijative.

Mladi vrlo prepoznaju probleme životne sredine u svojoj lokalnoj zajednici i motivisni su da se uključe u njihovo rešavanje. Međutim, često im nedostaje prilike kako to mogu da urade i ova inicijativa je zapravo bila prilika da pokažu šta sve mogu, šta sve žele i nadamo se da će imati prilike da predstave lokalnoj samoupravi i da će jednog dana te ideje i zaživeti“, rekla je Marija Milosavljević iz Beogradske otvorene škole.

Vladimir Mišković, član Gradskog veća grada Valjeva je govorio o tome koliko je ovaj projekat značajan za grad Valjevo i šta on predstavlja.

„Ovo je izuzetno lep i značajan projekat, počevši od naslova „Sunčane škole na Zapadnom Balkanu“. I u prenesenom i u bukvalnom značenju, podsećaju šta škole treba da predstavljju za nas. Jedno lepo, divno mesto, gde smo svi odrasli i „sunčane škole“ treba da predstavljaju sunčano društvo. U bukvalnom smislu podsećaju nas na ono kako mi možemo da koristimo energiju, šta treba zapravo da radimo. Pravi uspeh ovog projekta nije samo realizacija koja je već pri samom kraju, već pomeranje naših razmišljanja u nekom smeru kako treba da se ophodimo prema prirodi, a samim tim i prema društu uopšte. Upravo iz škola dolazi neki novi način razmišljanja, koji nam pokazuje kako i na koji način mi možemo da koristimo ono što nam je Bogom dano, a da ne narušimo prirodnu sredinu. Zahvaljujem se na ovom projektu i mi kao grad smo se trudili da izađemo u susret, kako bismo maksimalno iskoristili sve kapacitete koje možemo kao ljudi“, poručio je Mišković.

Foto: valjevo.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X