јул 16, 2024
Valjevo

Održana treća sednica privrednog društva Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko Tamnava“ Kalenić

Podelite post:

 

Uprkos letnjim temperaturama u Kaleniću su u toku intenzivni radovi na izgradnji Regionalne sanitarne deponije „Kalenić“.

Trenutno se radi na telu deponije, grade se pristupni put, dalekovod, objekti za separaciju i reciklažu kao i upravna zgrada PD „Eko-Tamnava“. Radovi na izgradnji deponije trebalo bi da budu završeni do kraja 2025. godine.

Danas je održana treća sednica privrednog društva regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko Tamnava“ Ub, u Kaleniću na lokaciji na kojoj se već vide izgrađeni objekti i infra struktura budućeg centra.

Опис није доступан.

Sednici su prisustvovali predstavnici gradova, opština i okruga  koji su uključeni u najveći međuregionalni projekat ovog tipa, koji je odlukom vlade za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Опис није доступан.

Učesnici sastanka obišli su gradilište koje je u znaku intezivnih radova.

Опис није доступан.

Direktor Preduzeća „EKO Tamnava“ Zoran Petrović, pokazao nam je šta su do sada uradili i kako teku radovi na gradilištu.

Опис није доступан.

„Nalazimo se na lokaciji budućeg Regionalnog centra Kalenić, koji u okviru svog projekta ima više objekata, jedan od objekata iza nas je objekat Regionalnog centra Kalenić, upravna zgrada, servisni objekti koji se nalaze na južnoj strani i objekti koji će biti izgrađeni početkom 2025. godine .To su projekti EMBT postrojenje, to je fabrika za tretman komunalnog otpada, gde će količine otpada koje dođu iz 15. lokalnih samouprava  oko 220 000. tona sa 550 000. stanovnika područja, biti sortirane i klasirane frakcije upotrebljive, energetske i one za dalju upotrebu i spaljivanje u nekoj Termoelektrani ili Toplani, to ćemo videti kasnije“., rekao je  direktor  Regionalnog centra Eko Tamnava.

Опис није доступан.

Najvažniji deo deponije je njeno telo a to telo .

Izgrađen je pristupni put od 750. metara, kao i dalekovod za napajanjem strujom čitavog područja.

Опис није доступан.

Predviđeno je da se na deponiji „Kalenić“ vrši odlaganje komunalnog (neopasnog) otpada sa područja petnaest opština Kolubarskog regiona na čijoj teritoriji živi više od 515.000 stanovnika: Ub,Valjevo, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Koceljeva, Vladimirci, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Loznica, Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija.’

Опис није доступан.

Problem komunalnog otpada rešiće deo Kolubarskog i Mačvanskog Okruga i učiniti da sredina u kojoj živimo bude čistija i zdravija. Na deponiji je do sada izgrađeno oko 50. posto  potrebnih objekata.

Опис није доступан.

Direktor Dragutin Kuzmanović direktor JKP“ Vidrak „je naglasio da iskreno očekuje i veruje u Vladu Republike Srbije  da će deponija Kalenić proraditi do kraja 2025. godine , a samim tim obaveza grada Valjeva će biti da mi zatvorimo našu gradsku deponiju koja predstavlja ruglo grada. Grad Valjevo od 15. opština je jedan od  učesnika na ovom projektu,  dostavili smo svu dokumentaciju i projekat za zatvaranje,tj. rekultiviaciju naše gradske deponije, gde će na tom mestu biti izgrađen park , posađeno 1370. stabala sadnica i postavićemo klupe. Na tom delu grada Valjeva je planirana južna obilaznica i taj deo grada će biti ponos svih naših valjevaca. Svi otpadi sa naše deponije koji čine  višak deponovanog otpada iz Valjeva, biće deponovani na deponiju Kalenić. Benefiti od deponije su veliki od dobijanja transfer stanice, određenog broja autosmećara, sudove za smeće, takođe biće zaposlen određen broj ljudi, takođe,moraćemo  da napravimo sve uslove gde bi imali i prihode a ne samo plaćanje faktura prema deponiji Kalenić, gde možemo da odvajamo što veću količinu komunalnog otpada i sami da recikliramo otpad kao sto je staklo, pet ambalaža, katroni da bi nas manje koštalo. Za dobru uslugu i naši sugrađani će morati izdvojiti veća plaćanja za odlaganje otpada iz Valjeva. Mi moramo biti kadri i sposobni da rešimo višedecenijski problem grada, zaključio je Kuzmanović.

Опис није доступан.

Foto: valjevonadlanu.rs

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X