јул 16, 2024
Valjevo

Drugo poskupljenje putarina ove godine u jeku letnje sezone

Podelite post:

 

Vozači u Srbiji će od 10. jula, to jest od sutra, plaćati veće putarine, a cene su ovoga puta povećane za oko 10 odsto. Ovo je druga izmena cenovnika od početka godine.Očekuje se da će Putevi Srbije imati za dve milijarde dinara veću naplatu putarine od planiranog

Tako će, na primer, putarina za vozila prve kategorije od glavnog grada do Šida koštati 500, do Subotice 800, do Niša 1.130, a do Dimitrovgrada 1.670 dinara. Od Obrenovca do Preljine iznosiće 560, a do Pakovraća 620 dinara.

U odluci JP „Putevi Srbije“ se ne navodi razlog za poskupljenje, ali se ističe da će specifična grupa vozača imati pravo na popust. „Plaćanjem putarine putem uređaja za elektronsku naplatu putarine, fizičko i pravno lice, korisnik motornog vozila četvrte kategorije emisijskog razreda EURO 6, ostvaruje popust od 10 odsto, koji se obračunava na iznos umanjen za popust na elektronsku naplatu putarine od šest odsto“, kaže se u dokumentu koji je prošle sedmica odobrila Vlada Srbije.

Ipak, zbog tehničkih prilagođavanja u sistemu za naplatu putarine, ovaj popust neće početi da se primenjuje istog dana kada i novi cenovnik, već 30 dana od dana objavljivanja odluke u Službenom glasniku. Glasilo je ovaj akt objavilo 5. jula. 

Putarina će se od sledeće godine, osim na auto-putevima, naplaćivati i na brzim saobraćajnicama, a za najveće šlepere i na opterećenim magistralnim putevima. Očekuje se da će Srbija do 2026. imati završenih skoro 180 kilometara brzih saobraćajnica, a njihovo korišćenje se neće naplaćivati preko rampi, već satelitskim praćenjem vozila.

Biće formirano posebno preduzeće koje će se samo baviti naplatom putarine. „Sa naplatom putarine na auto-putevima, brzim saobraćajnicama i najvećim šleperima na pojedinim magistralnim pravcima očekujemo da iznos bude oko tri puta veći nego ove godine kada se očekuje više od 40 milijardi dinara prihoda. Takav posao prevazilazi kapacitete Puteva Srbije. Imaćemo jednu firmu koja će se baviti samo auto-putevima, drugu koja će se baviti svim ostalim putevima i posebnu firmu koja će naplaćivati putarinu“, rekao je Vesić krajem juna.

Prihodi od naplate putarine blago su pali prošle godine u odnosu na 2022, koja je opet bila specifična u pogledu jenjavanja pandemije i ukidanja zaštitnih mera.

Prema Vesićevim rečima, Putevi Srbije, koji godišnje primaju oko 12 milijardi subvencije od države, ove godine će imati veću naplatu putarine za dve milijarde dinara nego što je planirano, ali „to nije dovoljno za održavanje puteva“.

Podsetimo, 2024. godina počela je izmenama cenovnika Puteva Srbije, kada se počelo i sa naplatom vožnje na pojedinim novoizgrađenim deonicama auto-puteva u Srbiji. Prošle godine visina naknade dva puta je menjana – u aprilu i oktobru.

Foto: Arhiv

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X