септембар 22, 2024
Valjevo

Nova uredba podigla cenu šećera za sedam dinara

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Kako bi zaštitila tržište i sprečila poremećaje u formiranju cena roba koje su od izuzetne važnosti za snabdevanje potrošača, naročito siromašnijeg dela stanovništva, Vlada Srbije  je usvojila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. Pomenuta uredba stupila je na snagu 1.jula i važiće do 31. jula ove godine.

Ograničenje se odnosi na proizvođačke i cene u trgovini na veliko i malo. Tako, brašno tip 400 glatko, kao i tip 500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ne smeju da prelaze nivo cena tih proizvoda koje su utvrđene na dan 15. novembra 2021. godine.

Isto ograničenje važi i za jestivo sunockretovo ulje u pakovanju od jednog litra i za svinjsko meso – but.

Novom uredbom propisana je maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra i ona ne sme da prelazi 113,99 dinara.

Kada je reč o šećeru, novom uredbom cene su korigovane naviše, pa će građani više novca morati da izdvoje za ovu namirnicu. Uredbom je propisano da maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, ne sme da bude veće od 96,99 dinara. To znači da će potrošači ubuduće šećer plaćati sedam dinara više jer je cena ovog proizvoda pre donošenja nove uredbe iznosila 89,99 dinara.

Što se tiče proizvođačke cene belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ona ne sme da prelazi 80 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena za sva ostala pakovanja ne sme da bude veća od 88 dinara po kilogramu.

foto/valjevonadlanu.rs

Ekonomski analitičari smatraju, da ograničenje cena neće prouzrokovati veću tražnju i stvaranje zaliha jer je Srbija kada je reč o hrani sigurna. Ipak, takođe napominju da u ovakvim uslovima sve teorije o cenama padaju u vodu jer pored klime, koja je najvažniji za proizvodnju hrane, veliki uticaj imaju i drugi faktori kao što su energenti i mineralna đubriva.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427