јул 24, 2024
Valjevo

Donirano vozilo za unapređenje usluge „Pomoć u kući“ u Lajkovcu

Podelite post:

 

 

U okviru projekta „Usluge socijalne zaštite kao odgovor na pandemiju kovid-19“, koji realizuje „Karitas Šabac“, a finansira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), opštini Lajkovac je uručeno putničko vozilo za unapređenje usluge „Pomoć u kući“. Automobil će koristiti Zajednički centar za socijalni rad za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica, odnosno gerontodomaćice (negovateljice) na teritoriji opštine Lajkovac, koje svakodnevno pružaju pomoć u kući starim i iznemoglim osobama.

Usluga „Pomoć u kući“ realizuje se već šest godina u opštini Lajkovac. Zahvaljujući učešću u projektu i tzv. outreach obuci, ustanovljeno je još 10 osoba kojima je potrebna socijalna asistencija, tako da u opštini Lajkovac sada ima 40 korisnika, koje obilaze tri negovateljice. Usluga se finansira iz budžeta opštine. Predsednik opštine Andrija Živković, koji je bio potpisnik primopredaje automobila,  istakao je da je ovo rezultat dugogodišnje saradnje između nemačke organizacije GIZ, Karitasa, Opštine Lajkovac i Zajedničkog centra za socijalni rad Ljig, Mionica i Lajkovac.

Tatjana Rajniš, menadžer projekta iz GIZ-a, istakla je da je cilj projekta bio odgovor na krizu izazvanu pandemijom kovida-19, odnosno kontinuitet  pružanja usluga socijalne zaštite i dostizanje do ljudi u ruralnim oblastima. Direktor organizacije „Karitas Šabac“ Miroljub Nikolić ukazao je da nas je pandemija kovida-19 podsetila da sistem socijalne zaštite mora biti adaptivan na promene. Takođe je pohvalio opštinu Lajkovac zbog izuzetne pažnje koju posvećuje socijalnoj zaštiti.

Dragan Radovanović i Anđelija Filipović iz Zajedničkog centra za socijalni rad za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica ukazali su da će im donacija, osim povećanja broja korisnika, pomoći da održe kontinuitet i kvalitet usluge „Pomoć u kući“. Usluga se pruža u sve tri opštine, a Centar je nedavno licenciran na pet godina od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U tom procesu imali su veliku podršku „Karitasa Valjevo“, istakla je Anđelija Filipović, koordinator usluge „Pomoć u kući“. Realizuje se projektno, na godinu dana, uz budžetsku podršku opštine Lajkovac.

Pratitenas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X