април 24, 2024
Valjevo

Smena sunca i oblaka! Mart doneo borbu zime i proleća

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Prvu polovinu marta obeležiće pravo „ranoprolećno“ vreme, uz čestu smenu kiše, oblaka i sunca, kažu meteorolozi. Prema njihovim rečima, minimalne temperature kretaće se od dva do šest stepeni, a tokom dana biće od deset do 15 stepeni.

Meteorolog  Ristić kaže  da se ove nedelje očekuje otopljenje u celoj zemlji.

– Hladan vazduh prolazi našu zemlju, a stiže nam znatno topliji, koji će nam doneti više temperature. Radna nedelja će početi oblačnim i kišovitim vremenom u severnom delu zemlje, a temperature će se kretati od 10 do 14 stepeni. U sredu i četvrtak prestaju padavine, a očekuje nas gotovo prolećno vreme sa temperaturama od 15 do 20 stepeni – kazao je Ristić.

On navodi da će baš oko kalendarskog početka proleća, što je 20. mart, stići i više temperature, kao i stabilizacija vremena.

Prognoza za narednih pet dana

Dan min. temp. maks. temp.

ponedeljak 0 14 mogući pljuskovi

utotak 4 16 promenljivo oblačno

sreda 5 19 promenljivo oblačno

četvrtak 8 20 kiša

petak 7 15 promenljivo oblačno

 Od 20. marta očekuju nas sunčani dani uz slab povremeno umeren jugoistočni vetar. Najviša dnevna temperatura u većem delu Srbije biće od 17 do 22 stepeni. Treba upozoriti na naglo otapanje snežnog pokrivača na dinarskim planinama i podizanja nivoa reka u koritima – napominje Ristić i dodaje da se od zime ipak ne opraštamo:

Oko 24. marta vraća nam se kratkotrajno zahlađenje praćeno kišom, a na planinama sa snegom. Duvaće pojačan severozapadni vetar. Maksimalne temperature u osetnom padu i kretaće se od 5 do 10 stepeni. Zahlađenje će biti kratkog daha jer već krajem marta i početkom aprila ide ponovo više sunca i porast temperatura.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X