март 28, 2024
Valjevo

ZAŠTO JE VAŽNO FORMIRANJE NARODNOG POKRETA ZA DRŽAVU?!

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Aleksandar Vučić u subotu, 11. marta, iz Vranja kreće u obilazak svih krajeva Srbije, podneće narodu izveštaj o svemu što je urađeno i zatražiti podršku u borbi za državu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započinje formiranje Narodnog pokreta za državu!

Vučić će već u subotu, 11. marta, biti u Vranju i u drugim gradovima juga Srbije, gde će započeti razgovore sa ljudima i zatražiti podršku za formiranje novog pokreta. Šef države, kako nam potvrđuju u Predsedništvu, u narednom periodu obići će sve krajeve naše zemlje kako bi svoje ideje izložio građanima.

– Vučić će zatražiti podršku naroda za odbranu Srbije. Od subote, 11. marta, započeće razgovore sa ljudima, najpre na jugu Srbije. To će najverovatnije biti u Vranju – ističu u Predsedništvu Srbije.

Sam predsednik Vučić, govoreći o formiranju ovakvog pokreta, ranije je rekao da je to potrebna naše zemlje.
– Srbiji je potreban novu blok pristojne i normalne Srbije, srpski blok kojem neće biti ni Istok ni Zapad na prvom mestu, već interes Srbije. Taj blok biće i nacionalni i građanski. Jedni će reći da se odričemo napretka i ekonomskog blagostanja ako ne krenemo isključivo na Zapad i ne okrenemo se od Istoka. Drugi će reći, ako ne vežemo svoj mali čamac uz veliki ruski brod, Srbija je propala i ne može da se odupre satani. Ali, da li tu ima srpskog interesa? A on je najvažniji. Zato je ovo potrebno – istakao je Vučić.

– Vučić će biti politički i medijski oslonac tog pokreta, budući da je snaga vladajuće političke opcije zasnovana na njegovoj harizmi u medijima i među stanovništvom. Nastaviće ideološki politički obrazac SNS, tačnije kontinuitet principa ‘uhvati sve’, sa možda jačim akcentom na pitanja nacionalnog identiteta. Dakle, umereno desno sa mogućnošću kompromisa sa nekim levim i liberalnim idejama, od slučaja do slučaja – ocenjuju mnogi analitičari, dodajući da će javnost uskoro saznati i kako će taj pokret funkcionisati.

– Ostaje otvoreno pitanje da li će to biti asocijacija samostalnih stranaka ili zasebna politička institucija koja će nastati objedinjavanjem različitih subjekata koji su bili uz Vučića i javnih ličnosti… Verujem da ćemo i to uskoro saznati.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Vladimir Pejić ‘Faktor plus’, ističe da je suština Vučićeve ideje da se obezbedi i formalizuje minimum nacionalnog jedinstva za neka ključna državna pitanja.

– Teško je obezbediti potpuni konsenzus o tome, ali ideja jeste da se oko ključnih pitanja ujedini što veći broj ljudi, političkih partija i političara, javnih ličnosti… Da li će to biti pokret ili partija, ostaje da vidimo. U svakom slučaju, ključna ideja je da se ostvari jedinstvo o nadstranačkom interesu, interesu koji je važan za državu. Vučić očigledno ima ideju da sve to približi i medijima, i građanima, i političkim partnerima… Verujem da ćemo o samoj ideji čuti više kada Vučić počne svoju ‘turneju’ – objašnjava Pejić.

Formiranje ovog pokreta moglo bi da bude priprema za naredne vanredne izbore, koji bi najverovatnije mogli biti održani sledeće godine zajedno sa lokalnim izborima.

 Iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuju da je formiranje ovakvog pokreta potrebno državi.

– Deo teksta naše nacionalne himne glasi: ‘… Sloga biće poraz vragu… ‘ U odsutnom političkom trenutku Vučićeve borbe za očuvanje teritorijalnog i državnog suvereniteta Srbije, ali i za političku stabilnost, ekonomski uspeh i bezbednost otadžbine, formiranje ovakvog nacionalnog pokreta predstavlja nasušnu potrebu. Na taj način predsednik Vučić pokazuje državničku mudrost i političku širinu, kao i fleksibilnost, što se uvek pokazivalo kao ključno za odbranu vitalnih nacionalnih i državnih interesa. Vučić štiti našu kuću od svih olujnih udara iz inostranstva, ali i iz same države, kojima napredak Srbije predstavlja ‘trn u oku’ .

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X