април 16, 2024
Valjevo

Aero Alarm: I protekle sedmice vazduh zagađen

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Bez većih promena koncentracija štetnih čestica. Najviša srednja dnevna koncentracija u  sredu, 8.3.2023. suspendovane PM10 čestice 108,89 µg/m3. Najviša srednja dnevna  koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena u ponedeljak, 6.3. u vrednosti 67,08 µg/m3.

U četvrtak, 9.3.2023. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 8 časova u  vrednosti od 353,69 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u četvrtak, 9.3.2023. u 8 časova vrednost od 160,75 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi  osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje. Na dan 13.3.2023. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta  vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od  početka 2023. godine zabeležen ukupno 51 dan sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti  suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko je  dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti. 

Snaga zajednice. U Beogradu su prošle nedelje održane konsultacije u okviru pripreme za  izradu Strategije zaštite životne sredine. U konsultacijama su, pored predstavnika  Ministarstva za zaštitu životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP,  učestvovala udruženja koja se bave zaštitom životne sredine iz cele Srbije. Učesnici su  razgovarali o prioritetima i ciljevima buduće strategije, kao i o problemima koji utiču na naše  okruženje. Učesnici sastanka su istakli potrebu da se što više organizacija i građana uključi  u proces. Na sastanku u Beogradu su učestvovali predstavnici organizacija i inicijativa iz  Valjeva: Lokalni odgovor, Evropski pokret, Irevolucija i grupa VIVA. Konsultacije su održane  u okviru projekta Volvox- Snaga zajednice koji zajednički realizuju Mladi istaživači Srbije,  Beogradska otvorena škola i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne  sredine.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X