март 28, 2024
Valjevo

Prognoza do kraja marta: Noćas nam stižu pljuskovi, a evo kada se prolećne temperature vraćaju na velika vrata!

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

Meteorolozi najavljuju najnoviju prognozu i istakao da toku noći stiže jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima, a do srede se očekuju povremene padavine uz jak i olujan severozapadni vetar, dok se iznad 800 metara nadmorske visine očekuje sneg, a temperature će biti znatno ispod proseka.

Posle toga stiže otopljenje, ali već oko 2. aprila izgledno novo pogoršanje i zahlađenje uz konkretnije padavine.

Danas će uslediti prolazno poboljšanje uz pretežno sunčano i toplo vreme. Kasno posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona jače naoblačenje uz kišu i pljuskove. Ovo pogoršanje biće posledica brzog premeštanja jakog, hladnog, fronta i sekundarnog ciklona u njegovom sklopu, kažu meterolozi.

Kao posledica toga do sutra ujutro pogoršanje uz kišu, pljuskove i okretanje vetra na jak severozapadni zahvatiće središnje i severne predele, a u ponedeljak do sredine dana i ostali deo regiona. Usled zahlađenja i u predelima preko 800mnv kiša će prelaziti u sneg.

Sutra posle podne promenljivo oblačno uz veoma vetrovito, duvaće jak, a na severu regiona i olujan severozapadni vetar sa naletima i do oko 27m/s tako da je lokalno moguća i manja materijalna šteta. Biće promenljivo oblačno uz smenu sunčanih intervala i nalete pljuskovitih padavina koja će ispod 800mnv uglavnom biti u obliku kiše ili krupe dok će preko 800mnv biti naleta snega. U ponedeljak tokom dana jače zahlađenje i krajem dana će se temperatura nad većim delom regiona kretati od +3 do +7 stepeni Celzijusa .

U utorak još malo hladnije uz jak i olujan severozapadni vetar, posebno nad središnjim i istočnim predelima gde će tokom dana biti pljuskova kiše, krupe i snega. U predelima preko 800mnv može biti i jačih snežnih pljuskova, dok pojava snežnog pljuska nije nemoguća ni u nizijama bez obzira što će maksimumi biti iznad nule jer će u višim slojevima atmosfere biti veoma hladno. Dnevni maksimum od +4 do +9 stepeni Celzijusa, što je znanto ispod proseka za kraj marta .

U noći ka sredi uz naglo slabljenje vetra sledi razvedravanje te će opasnost od pojave kasnog mraza biti visoka, posebno van većih gradskih celina. U sredu tokom dana novo naoblačenje ali uz malo više temperature i okretanje vetra na zapadni ili jugozapadni smer.

Prolećne temperature se vraćaju

U drugom delu sledeće nedelje povratak prolećnih temperatura uz maksimume koji bi se kretali od +13 do +20 stepeni Celzijusa, ali će povremeno biti kiše, posebno u noći ka petku. Za naredni vikend i u prvih 4-5 dana aprila za sada stoji signal za novo pogoršanje i umereno zahlađenje uz konkretnije padavine, najavio je Čubrilo.

Trenutno postoji mogućnost da prva polovina aprila donese dosta kiše uz temperature oko ili ispod prosečnih vrednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X