април 24, 2024
Valjevo

Aero Alarm: Promenljive vrednosti zagađujućih materija u vazduhu

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

„Valjevski vazduh zabeležio 64 dana  sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica u 2023 godini. Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Prošle nedelje promenljive vrednosti zagađujućih materija u vazduhu. Najviša srednja dnevna koncentracija zabeležena u četvrtak, 30.3.2023. suspendovanih PM10 čestica 69,93 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u četvrtak, 30.3. u vrednosti 46,74 µg/m3. U četvrtak, 30.3.2023. je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 0 časova u vrednosti od 136,43 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u četvrtak, 30.3.2023. u 0 časova vrednost od 112,85 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

Na dan 3.4.2023. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2023. godine zabeleženo ukupno 64 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Demokratizacija energetske politike. Prošlog ponedeljka na fakultetu Singidunum udruženje Lokalni odgovor organizovalo prezentaciju dokument “Energetske politike grada Valjeva”. Na skupu su govorili Slobodan Jerotić, konsultant za energetsku politiku, Zoran Vasić, energetski menadžer u Valjevu i Aleksandar Macura iz RES Fondacije. Dokument sadrži  preporuke kako da zajednica u Valjevu unapredi korišćenje i upravljanje energijom. Valjevo je u mogućnosti da koristi lokalno dostupne izvore energije, kao što su geotermalni izvori, biomasa i solarna energija. Besplatan priključak na sistem daljinskog grejanja za građane doveo do većeg broja korisnika, boljeg poslovanja Toplane i čistijeg vazduha. Građanima je potrebna podrška u vidu subvencija i dugoročnih kredita za prelazak na ekološki prihvatljivije vidove grejanja. Da bi se ovo desilo potrebna nam je demokratizacija u energetici, otvorenost za nova rešenja i više ljudi koji će u Valjevu baviti ovim pitanjima. Događaj je organizovan u okviru realizacije projekta “Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se”, koji sprovode Beogradska otvorena škola i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine, pod pokroviteljstvom Britanske ambasade u Beogradu.

Novina. Umesto pravnika, sekretara Skupštine, Mladena Simovića, do sada zaduženog u Gradu Valjevu za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, na službeni mejl povodom traženja informacija se javlja Svetlana Marković, politikolog, rukovodilac Grupe za protokol, informisanje i slobodan pristup informacijama od javnog značaja. U proteklom periodu dosta je učinjeno da se  kompromituje primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i uskrate građani u svom pravu da znaju. Očekivano je da ovom promenom Gradska uprava ima nameru da unapredi ono što je nepažnjom izgubljeno. Vreme će ubrzo pokazati.

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Lokalni odgovor“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X