април 23, 2024
Valjevo

Naoblačenje, kiša, pljuskovi i sneg u višim planinama – Prognoza do kraja aprila

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.ra

Dolazi nam naoblačenje, kiša, pljuskovi i sneg u višim planinama, najavio je Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi.

Pod uticajem novog ciklona sutra posle podne, koji bi se mogao zadržati do drugog dela sledeće sedmice, moguće su i obilnije padavine, posebno lokalno. Dolazi nam naoblačenje, kiša, pljuskovi i sneg u višim planinama. Čubrilo poručuje da je kraće otopljenje moguće oko 24. aprila, ali za sada dugoročan signal sve do kraja meseca favorizuje sveže i nestabilno vreme.

Od ponedeljka do četvrtka pod uticajem sporopokretnog ciklona biće pretežno oblačno i realtivno sveže uz čestu pojavu kiše i pljuskova, dok bi u predelima preko 900 metara nadmorske visine bilo susnežice i snega. Vetar će se okrenuti na istočni i severoistočni, a zatim na severozapadni smer. Čubrilo objašnjava da proračuni modela još uvek variraju po pitanju očekivanih akumulacija, ali je konkretnija, prolećna, kiša izgledna nad većim delom regiona i do narednog četvrtka bi padavinski totali, uključujući i sutrašnju kišu, često bili i do oko 40mm taloga.

Za par dana će se znati tačan padavinski potencijal tog ciklona, ali u ovom momentu ima oblasti gde modeli imaju i preko 100 mm taloga. Maksimumi će biti uglavnom oko ili malo ispod proseka i trebali bi se kretati od +7 do +14 stepeni Celzijusa.

Oko narednog četvrtka verovatno sledi prestanak padavina uz smanjenje oblačnosti i oko 24. aprila bi moglo biti malo toplije i sunčanije. Međutim dugoročno gledano, posle 24. aprila stoji signal za nov period relativno svežeg i kišovitog vremena. Kako je to jako udaljen termin promena će verovatno biti – zaključuje meteorolog Čubrilo.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X