април 24, 2024
Valjevo

Struja i gas poskupljuju od 1. maja

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: Arhiv

Električna energija u Srbiji poskupeće od 1. maja ove godine osam odsto, a gas deset odsto, odobrio je Savet Agencije za energetiku (AERS).

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), iznosiće bez poreza i taksi 9,50 dinara po kilovat-času, odnosno 13,31 dinar po kilovat-času sa porezima i taksama, i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto.

Cena kilovat-časa „jeftine struje“ u zelenoj zoni, prema novom cenovniku, od 1. maja će biti 2,084 dinara, dok će cena kilovat-časa „skupe struje“ u zelenoj zoni iznositi 8,336 dinara.

U plavoj zoni, gde se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kilovat-časa, cena jeftine struje biće 3,126 dinara, a skupe 12,504 dinara.

U crvenoj zoni potrošnje električne energije, koja je rezervisana za domaćinstva koja troše više od 1.600 kilovat-časova, cena jeftinijeg kilovat-časa od 1. maja će biti 6,252 dinara.

Savet AERS-a dao je saglasnost i na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača gasom da taj energent poskupi i prosečna cena od 1. maja ove godine će biti veća deset odsto.

Tako će gas koštati 4,13 dinara po kilova-času bez poreza i taksi, odnosno 4,55 dinara po kilovat-času sa porezima i taksama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X