април 27, 2024
Valjevo

24 GODIŠNJICA OD POGIBIJE HEROJA PUKOVNIKA PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA

Podelite post:

 

 

 

Na današnji dan 1999. godine, u neravnopravnoj borbi protiv 16 aviona NATO eskadrile iznad Valjeva, poginuo je pukovnik Milenko Pavlović.

Pomen pilotu Milenku Pavoviću, povodom 24 godine od herojske pogibije, održaće vladika Isihije sa sveštenstvom Eparhije valjevske u četvrtak, 4. maja od 12 časova, pored spomen obeležja u Ulici Vladike Nikolaja.

Pavlović je bio komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, a poginuo je u avionu ‘mig 29’.

Agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju zatekla ga je na dužnosti komandanta 204. lovačkog puka, čije je sedište bilo izmešteno u Staru Pazovu.

Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira, ali je, Pavlović telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži.

Kada je došao do aviona izgovorio je: ‘Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću’.

Izvukao je iz kokpita mladog pilota i umesto njega je on poleteo put rodnog kraja, ka Valjevu.

Ubrzo se našao nad Valjevom, međutim, posle samog uzletanja mu se pokvario generator naizmenične struje tako da je ostao bez radara.

Pavlović se upustio se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem ali je, ubrzo, oko 12.45, bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 fajting falkon koji su bili zapadno od Tuzle te ih on nije ni primetio.

Poginuo je još u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica. Sahranjen je 6. maja 1999. na Novom bežanijskom groblju.

Država ga je odlikovala Ordenom za hrabrost, dok je SPC njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Dana 26. juna 2019. godine odlučeno je da se vojni aerodrom Batajnica preimenuje u Vojni aerodrom Pukovnik – pilot Milenko Pavlović, a glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu.

Završio je vojnu gimnaziju u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru.

Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998.

Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Foto:printscreen youtube

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X