април 20, 2024
Valjevo

DANAS JE MARKOVDAN! Običaji i verovanja

Podelite post:

 

 

 

 

Foto:SPC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave Svetog apostola i jevanđelista Marko u narodu poznatog kao Markovdan, saputnika i pomoćnika apostola Petra koji je u svojoj poslanici, Marka nazvao svojim duhovnim sinom.

Za Markovdan koji se slavi i kao krsna slava narod vezuje mnoge običaje i verovanja koja su se održala sve do današnjih dana.

U pravoslavnom kalendaru ovaj dan je označen crnim, podebljanim slovom.

Ovo je slava mnogih srpskih porodica, a najčešća je u Šumadiji.

Markovdan se uvek obeležava 8. maja, treći dan od Đurđevdana.

Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se na taj dan ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Marko je napisao Sveto jevanđelje koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito, i tada Marka postavio za episkopa i propovednika u Misiru. Bio je Jevrejin, iz plemena Levijeva. Uvršten u 70 svetih apostola Hristovih, najpre je pratio Svetog Petra koji ga je i postavio za episkopa.

Na molbu vernih rimskih hrišćana, napisao je Jevanđelje, koje je lično Sveti Petar pregledao i potvrdio kao istinito

Propovedao je Hristovu veru u Akvileju i Egiptu, sagradio mnoge crkve i postavljao sveštenike.

Činio je mnoga čudesa, pa su mnogi poverovali i u Isusa Hrista i krstili su se. Nastavio je put u Aleksandriju, gde je mnoge preveo u hrišćanstvo, zbog čega je bačen u tamnicu. Neznabošci su tada uhvatili Marka i uz silne pogrde vukli ga ulicama Aleksandrije.

Sav ranjav i krvav dospeo je u tamnicu gde mu se javio anđeo nebeski, a potom i Gospod Isus krepeći ga rečima: „Mir tebi Marko, jevanđeliste moj!“ Marko je odgovorio: „Mir i Tebi Gospode moj, Isuse Hriste!“

Sutradan su ponovo počeli da ga muče, ali on je izdahnuo i otišao u bolji svet.

U trenutku njegovog pogubljenja, nebo se otvorilo i dogodio se jak zemljotres.

Njegove svete mošti u 9. veku, prenete su u Veneciju, i najpre pokopane u duždevoj kapeli, a potom u 11. veku u novu, sada širom sveta poznatu Crkvu svetog Marka.

Danas se poljski radovi izbegavaju. Ne valja na ovaj dan ni spavati, da se ne bi spavalo preko cele godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X