април 19, 2024
Valjevo

Deseti pneumoftiziološki simpozijum

Podelite post:

 

 

 

Na Divčibarama je održan 10. jubilarni simpozijum pneumoftiziološke službe OB Valjevo. Na tom stručnom susretu su se okupili stručnjaci iz cele Srbije i regiona, a na predavanjima se govorilo o aktuelnim temama iz ove oblasti medicine. Ovogodišnji stručni skup posvećen je temama „Akutne i hronične respiratorne insuficijencije(ARI, HRI)“. Zahvaljujući širokom spektru usluga, u Bolnici Valjevo dijagnostiku i lečenje traže i građani van područja Kolubarskog okruga.

Praćenje novih trendova, stručno usavršavanje kadra, usvajanje novih djagnostičkih, terapijskih i savremenih metoda uslov su razvoja svake savremene medicinske ustanove, pa i Bolnice Valjevo, naveo je prilikom pozdravnog govora na otvaranju simpozijuma, zamenik v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Vladimir Pantelić.

U budućnosti nas očekuje najveća kompletna rekonstrukcija do sada, kada će svi zaposleni i žitelji Kolubarskog okruga imati najmoderniju zdravstvenu ustanovu, bolnicu za 21. vek. Uradiće se rekosntrukcija svih objekata valjevske bolnice uz pomoć Vlade Republike Srbije, a time će se stvoriti mnogo bolji uslovi za rad medicinskog osoblja, ali i za smeštaj i lečenje bolesnika.

Zahvaljujući strućnosti, predanom radu i angažovanju kadar naše bolnice se približila u mnogim sferama ustanovama tercijalnog nivoa. I da ne nabrajam dalje, svaka služba bar u nekom delu stremi ka višem nivou rada i rezultata. U ovoj godini kada se nadamo da ćemo staviti tačku na pandemiju koja je preokrenula dosadašnje poimanje medicine, moramo podsetiti da su domaćini ovog jubilarnog simpozijuma, Služba pneumoftiziologije OB Valejvo, podneli na samom startu najveći teret zbrinjavanja i lečenja Kovid obolelih i da je tokom trajanja pandemije zbrinuto 2068 teško kovid obolelih pacijenata, na kovid grudnom odeljenju. U planu je zanavljanje i nabavka nove medicinske opreme u skladu sa savremenim tokovima medicine. A ustanova konstantno vodi brigu o mladom kvalitetnom kadru omogućujući im stalnu edukaciju i subspecijalizacije.

Pre svega trudićemo se da zadržimo mlade lekare u našoj ustanovi, da im omogućimo da da se stručno usavršavaju, da uz starije kolege stiču iskustvo i budu oslonac budućeg razvoja bolnice i da nastave svetlu tradiciju najveće zdravstevene ustanove u Kolubarskom okrugu – rekao je zamenik v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Vladimir Pantelić.

Predavači 10. Jubilarnog pneumoftiziološkog simpozijuma, su bili eminentni profesori iz Kliničkih centra, Srbije, Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Niša, Banjaluke, Vojno medicinske akadimije kao i od strane domaćina. Skupu je prisustvalo oko 250 učesnika iz cele Srbije i regiona. Koncept simpozijuma je da se ova aktuelna tema sagleda iz razhih uglova i da se da odgovor na pitanje koje je postavljeno već u samom nazivu simpozijuma, a svakako razmenom stručnih mišljenja postavljena su pitanja za razvoj u budućnosti. Kroz istorijski prikaz Službe pneumoftiziologije Opšte bolnice Valjevo, učesnike je provela načelnica dr Dragica Mirković.

Tema celokupnog skupa je „Akutne i hronične respiratorne insuficijencije(ARI, HRI)“ sa svim njihovim uzrocima i dijagnostikom i terapijom. Možemo reći da je skup bio više nego uspešan s obzirom da smo imali 17 jako kvalitetnih predavača.

Zapažen prikaz imala je i dr Dragica Divnić koja je na ovom simpozijumu izložila analizu COVID-19 u pneumoftiziološkoj službi, lečenih u Opštoj bolnici Valjevo, koji pokazuju da je tokom pandemije na Odeljenju pneumoftiziologije zbrinuto 2068 teško kovid obolelih pacijenata sa teškom kliničkom slikom i oni su bili respiratorno ugroženi. Dr Dragica Mirković je prikazala petogodišnje rezultate dijagnostičke metode bronhoskopije. Bronhoskopija se radi od 2004. Godine, ukupno je urađeno 3150 bronhoskopija, a poslednjih pet godina 879, ali treba imati u vidu izmenjeni režim rada kada je sve bilo podređeno zbrinjavanju Kovid pacijenata. U prvom delu skupa načelnica dr Mirković je iznela zanimljive istorijske podatke o službi još od 1946. godine kada je osnovano prvo Grudno odeljenje. Jedan od istorijskih vremeplova je i podatak da je dr Sava Ljubisavljević, kasnije profesor Medicinskog fakulteta, osnovao Grudno odeljenje u Valjevu 1946. godine, a 1969. godine je useljeno zajedno sa antituberkuloznim dispanzerom u staru zgradu Grudnog( prim.aut. sadašnja Upravna zgrada OB). Pneumoftiziološka služba je od 2007. godine smeštena u krugu kompleksa objekata Opšte bolnice Valjevo u novoizgrađenu zgradu za tu namenu.

Na početku rada ove službe, lekari su se bavili skoro isključivo tuberkulozom, što ilustruje podatak da je 1953. godine, 425 muških i 405 ženskih pacijenata, lečeno od aktivne plućne tuberkuloze u valjevskoj opštini. Sada je skroz drugačija priča što se tiče ove patologije, zato što od tada je širena mreža po celoj Srbiji antituberkulotnih dispanzera, moramo imati u vidu da je pronažena BSŽ vakcina, da su pronađeni antituberkulozni lekovi i sve to je zajedno uticalo da broj tuberkuloznih bolesnika se vremenom smanjuje pa smo prošle 2022. godine imali registrovana 24 slučaja. Plućna patologija se vremenom izmenila, a na to je uticala promena stila života, upražnjavanje loših navika prvenstveno pušenja, a zatim i promena u životnoj sredini, tako da se sada povećao broj opstruktivnih bolesti pluća, alergijskih, malignih bolesti. U tom smislu se sprovodi stalna edukacija lekara i uvode nove dijagnostičke i terapijske metode – rekla je dr Dragica Mirković.

Od novijih procedura koje su usvojene u službi pneumoftiziologije OB Valjevo, dr Mirković je navela da je započeta neinvazivna ventilacija kao potpuno nova metoda u lečenju pulmoloških pacijenata. Odnedavno je u službi i viši fizioterapeut kao nezamenjiv član tima, pa će razvijati u budućnosti respiratornu rehabilitaciju.

Od novina sa ovog simpozijuma je predavanje profesora iz Kragujevca o ultrazvuku grudnog koša u dijagnostici plućnih oboljenja, pa je dr Mirković zajedno sa svojim kolegama, zainteresovana da dovede tu inovaciju u službu. Od potpuno novih tema koje se otvaraju u pulmologiji sa simpozijuma se izdvojilo lečenje gojaznih osoba sa HRI, a ta patologija zahteva veliku potrebu neinvazivne ventilacije kao metode. Od planova za budućnost, dr Mirković je istakla d aplaniraju d aunapređuju bronhoskopiju koja je daleko odmakla od nivoa koji se pruža trenutno, da nabave poligrafiju, da uz sve povećavaju kvalitet rada, ali najznačajniji cilj jeste da ostanu kompaktna i složna služba kao i do sada.

Pneumoftiziolozi Opšte bolnice Valjevo kao pravi domaćini, tradicionalno, upoznaju i promovišu sve kolege sa svim lepotama našeg kraja promovišući znamenitosti. Ranijih godina upoznali su učesnike simpozijuma sa Narodnim muzejem, predstavili tajne fundusa Moderne galerije Valjevo i fantastiku Ljube Popovića, a osim ovog 10. jubilarnog simpozijuma, ovom prilikom su sve podsetili i na još jedan značajan jubilej 125 godina od rođenja najslavnije srpske poetese Desanke Maksimović. o kojoj je zanimljivosti, govorio kustos Zoran Božić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X