април 26, 2024
Valjevo

Potpisani sporazumi u okviru promocije „Trening centara“ između Tehničke škole i Hisense Gorenje

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

U okviru promocije regionalnih trening centara, danas su nakon obilaska Tehničke škole u Valjevu, potpisani sporazumi između direktora Tehničke škole Branka Goloskokovića i direktora kompanija Hisens Gorenje (Hisense Gorenje) , Hansgrohe (Hansgrohe) i Bicerba (Bizerba), uz prisustvo gradonačelnika grada Valjeva Lazara Gojkovića, predstavnika Vlade Republike Srbije i predstavnika Privredne komore Srbije.

 

„U sistemu dualnog obrazovanja Srbije u narednoj školskoj godini obezbeđeno je 3780 novih mesta na nivou srednjeg obrazovanja, dok je u visokom obrazovanju obezbeđeno 120 mesta za oblast mehatronike, što će omogućiti našim mladima da budu nosioci inovativnosti i tehnološkog razvoja“, rekla je Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije tokom obilaska Tehničke škole u Valjevu, gde je predstavljen Trening centar za dualno obrazovanje učenika ove škole.

Grujić se zahvalila kompanijama na podršci u razvoju dualnog obrazovanja i dodala da je, uz podršku Privredne komore Srbije, mnogo toga unapređeno u ovoj oblasti. „Unapredili smo standard kvalifikacija, olakšana je akreditacija, a zakon o dualnom obrazovanju je u proceduri”, rekla je Grujić.

Tehnička škola u Valjevu jedna od 12 srednjih stručnih škola iz Srbije, koja je Odlukom Vlade Republike Srbije, dobila status Trening centra.

Branko Goloskoković, direktor škole zahvalio se na podršci i rekao da Trening centar ima 22 prostorije, 10 radionica, 12 kabineta koji su opremljeni nasavremenijom opremom za izvođenje nastave za sve obrazovne profile za koje je škola akreditovana, ali i za neformalno obrazovanje odraslih.

„Stanka Pejanović, potpredsednica kompanije Hisense International ističe da je potpisivanje sporazuma o saradnji sa trening centrom dokaz da je škola uhvatila korak sa modernim tehnologijama.
„Ovde smo lepim povodom, deo uspešne priče ove škole i grada koji je poznat po industrijskoj proizvodnji. Potvrda tome je i dolazak velikih kompanija poput naše. Želimo da radimo zajedno kako bismo uspešno realizovali ovu investiciju i bili deo budućnosti ove fabrike držeći korak sa najsavremenijim tehnologijama. Hisense International u Evropi ima 13000 zaposlenih i to u Sloveniji, Srbiji i Češkoj. U Srbiji se nalazi druga po veličini fabrika i jedina koja proizvodi rashladne uređaje“, kazala je Pejanović.

Filip Burkle, generalni direktor kompanije Hansgrohe rekao je da su se dualno obrazovanje, škola i Grad Valjevo značajno razvili u odnosu na pre dve godine kada je posetio Srbiju i da je ova kompanija potpisala sporazum o saradnji jer su ulaganje u ljude i obrazovanje ključni za napredak svake zemlje.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS rekla je da kompanije, koje su danas potpisale sporazume o saradnji sa tehničkom školom, planiraju da u narednih 3 do 5 godina zaposle više od 2500 operatera različitih specijalnosti .“ Upravo zbog toga su funkcija i značaj ovog Trening centra istaknutiji jer se na taj način pruža podrška kompanija u obukama aktuelnih zaposlenih, kao i prekvalifikaciji, ali i u realizaciji dualnog modela obrazovanja, u situaciji kada učenici iz određenih, a pre svega bezbednosti i zdravlja na radu, ne mogu biti u kompanijama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X