септембар 16, 2024
Valjevo

Ambrozija u jeku cvetanja, Srbija u crvenom!

Podelite post:

 

U ovom trenutku Srbija se nalazi u glavnom delu sezone cvetanja ambrozije, kada ova „agresivna“ biljka emituje velike količine polena u vazduhu. Alergični su prve simptome počeli da osećaju, kako kažu, još pre dve nedelje, međutim, situacija je sada ušla u crveno, što potvrđuju i merne stanice.

Prema sajtu xEco, najalarmantinija situacija trenutno je u Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Novom Beogradu, Zlatiboru, Vršcu, Obrenovcu i Hajdukovu, gde je koncentracija polena vrlo visoka. Nešto manja je u Kuli, Kikindi, Kažnjiži, Bečeju, Kragujevcu, Čukarici, Somboru, Vrbasu, Zrenjaninu, Kraljevu, Kruševcu, Loznici, Vranju, Požarevcu, Zaječaru, Sokobanji, Čačku, Pančevu i Novom Pazaru, ali su i ovi gradovi ipak u crvenom!

S obzirom na to da je došao je avgust, a sa njim i cvetanje korosvkih biljaka koje će trajati sve do kraja septembra, ovaj period će karakterisati višednevna visoka koncentracija polena u vazduhu, među kojima je kao najsnažniji alergen, ruderalna korovska invazivna biljna vrsta, čuvena ambrozija, ističu za Telegraf.rs iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Iz Zavoda objašnjavaju da, na teritoriji Republike Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine sprovodi monitoring kvaliteta aeroalergenog polena na 29 mernih mesta, u cilju utvrđivanja kvaliteta vazduha životne sredine i stepena prisutnosti aeroalergenog polena.

Dobijeni podaci i analiza istih se koristi za praćenje prostorne i vremenske dinamike polena, praćenja trendova i prognozu radi preduzimanja odgovarajućih mera za zaštitu i očuvanje zdravlja ljudi i unapređenje životne sredine.

Foto: printscreen/xEco

U ovom trenutku nalazimo se u glavnom delu sezone cvetanja ambrozije odnosno, kako navode, u periodu punog cvetanja kada biljka emituje velike količine polena u vazduh.

– Podaci dobijeni merenjem prisustva i koncentracije polena ambrozije sa 29 mernih mesta na teritoriji republike Srbije ukazuju da se u vazduhu nalaze umereno visoke koncentracije polena ambrozije koje kod alergičnih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju, ali i prisustvo visokih koncentracija polena koprive koja je takođe snažan alergen, a što predstavlja trend koji je uočen zadnjih godina – otkrivaju iz zavoda.

Ambrozija, polen, korovske biljke…

Uočeno je, osim ambrozije, povećanje koncentracije polena u vazduhu i drugih korovskih biljaka što govori o smanjenom intenzitetu aktivnosti na njihovom suzbijanju i uništavanju.

– Na teritoriji Srbije 2024. godine, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je sproveo monitoring na površini od 4.000 hektara kojim su dominantno obuhvaćene neuređene javne površine, kao i površine pored puteva, kanala, nasipa i drugih staništa pod antropogenim uticajem. Takođe su monitoringom obuhvaćene poljoprivredne površine, prioritetno one koje su pod okopavinama i žitaricama u fazi skidanja useva (strništa). S obzirom na to da od ukupne površine teritorije grada Beograda koja se prostire na oko 3227 km2, 45% čine korišćene poljoprivredne površine. To je važno znati iz razloga što je biljka ambrozija prvobitno zauzimala ruderalna staništa, a danas ona sve više postaje rezident na poljoprivrednom zemljištu – napominju iz Zavoda.

Foto: pexels.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427