септембар 16, 2024
Valjevo

Grad Valjevo raspisao javne pozive za stručnu praksu i samozapošljavanje

Podelite post:

 

Grad Valjevo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, filijala Valjevo raspisao  javne pozive nezaposlenim licima za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2024. godini i poziv za realizaciju programa stručne prakse. Ove mere grad realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja.

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, sa pribivalištem na teritoriji grada Valjeva i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se za ukupno 50 lica u jednokratnom iznosu od 300.000,00 dinara.

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Pre uključivanja u program Nacionalna služba vrši proveru ispunjenosti zakonskih i uslova ovog javnog poziva za nezaposleno lice.

Sredstva dodeljena po osnovu subvencije za samozapošljavanje su de minimis državna pomoć.

Pravo na dodelu subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je:

– prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Valjevo;

– završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije;

– izmirilo ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, ukoliko iste redovno izmiruje i

– u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.

Drugi javni poziv odnosi se na program stručne prakse u 2024 godini.

Program stručne prakse namenjen je nezaposlenim licima koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koja su stekla određenu vrstu i stepen stručne spreme ili koja su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog/stručnog ispita, a radi  sticanja uslova za polaganje pripravničkog/stručnog ispita, u skladu sa zakonom ili opštim aktom poslodavca, bez zasnivanja radnog odnosa. Lica treba da su sa evidencije Nacionalne službe – Filijala Valjevo, sa pribivalištem na teritoriji grada Valjeva.

Program stručne prakse traje u skladu sa zakonom, a najduže 12 meseci, odnosno u skladu sa aktom o organizaciji i sistematizaciji poslova kod poslodavca, i to:

– do 6 meseci za pripravnike sa srednjim obrazovanjem,

– do 12 meseci za pripravnike sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem (najmanje 240 bodova).

Tokom trajanja programa stručne prakse Nacionalna služba za zapošljavanje:

– angažovanim licima isplaćuje novčanu pomoć u mesečnom iznosu od:

– 22.000,00 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem,

– 27.000,00 dinara za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427