октобар 22, 2024
Valjevo

Inicijativa za zaštitu valjevskih planina upućena Ministarstvu ekologije i Zavodu za zaštitu prirode

Podelite post:

 

Gljivarsko društvo Valjevo pokrenulo je Inicijativu za zaštitu valjevskih planina Povlen, Medvednik, Jablanik i Bobija, koja će, kako su najavili biti će upućena Ministarstvu zaštite životne sredine Vlade Srbije i Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Inicijativu je, svojim potpisima, uz Gljivarsko društvo podržalo još 12 udruženja i organizacija: EKOD Gradac, Društvo istraživača “Vladimir Mandić Manda”, Planinarski klub “Povlen”, PSD “Magleš”, iRevolucija, Lokalni odgovor, Valjevski pokret otpora, Evropski pokret u Srbiji, Udruženje Multiple skleroze Valjevo, Udruženje domaćina Valjevo, Društvo za proučavanje lekovitog bilja Valjevo, Udruženje osoba sa autizmom „Plavi anđeli“.

U predlogu inicijatve, a u skladu sa Prostornim planom Republike Srbije, ova valjevska udruženja traže da se što pre donese uredba o zaštiti Povlena, da se započnu aktivnosti na zaštiti Jablanika i Medvednika posebno imajući u vidu uredbu o utvrđivanju prostornog plana posebne namene sliva akumulacije “Stubo-Rovni”, te da se započnu aktivnosti na zaštiti Bobije. Takođe, predlaže se da se rekultiviše rudnik Bobija i reguliše tamošnja deponija u skladu sa Zakonom o rudarstvu. Konačno, predlagači iniciraju da se što pre donesu uredbe o zaštiti Taorskih vrela i Petničke pećine.

Pokretači inicijative podsećaju da je najjačim planskim aktom naše države, Prostornim planom Republike Srbije, predviđeno da venac valjevskih planina bude pod zaštitom, ali da Povlen, Jablanik i Medvednik nisu još uvek formalno zaštićeni.

S druge strane, kako navode, zaštita valjevskih planina posebno je važna jer se njom ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427