септембар 19, 2024
Valjevo

Svanuće-Ujedinjeno Valjevo može: “Rad Skupštine i radnih tela pretvara se u lakrdiju”

Podelite post:

 

Ujedinjeno Valjevo može „Svanuće“ na održanoj koferenciji za novinare diskutovala je o dosadašnjem radu Skupštine Valjeva i njenih stalnih radnih tela jeste konstantno kršenje poslovnika i propisa, čime se njihov rad pretvara u lakrdiju, stav je odbornika iz opozicione koalicije Svanuće-Ujedinjeno Valjevo može, iznesen na konferenciji za novinare.

„Poslednja sednica Skupštine grada  predložene  povodom deklaracije o zabrani eksploatacije litijuma na teritoriji našeg grada treba da uđe u ginisovu knjigu rekorda. Trajala je pet minuta, a predsednik Skupštine uspeo je da i za tih pet minuta prekrši pet članova poslovnika. Najbolji primer za najgrublje kršenje poslovnika Skupštine je to što je potvrđen mandat novim odbornicima mimo dnevnog reda, a šefu naše odborničke grupe nije bilo omogućeno da ukaže na povredu poslovnika“, istakao je odbornik koalicije Svanuće Goran Gavrilović.

Kakva je lakrdija rad stalnih tela gradskog parlamenta, ilustrovao je njegov kolega, odbornik Nemanja Jakovljević, navodeći primer poslednjih sednica Komisije za kadrovka i administrativna pitanja. Sednica te komisije, kako je rekao, prvo nije održana 11. septempra jer materijal članovima komisije nije bio poslat, „da bi se na sednici koja je održana 16. septembra dogodio nesvakidašnji presedan“.

„Naime, kao članovi komisije smo se 30 minuita bavili time da li ćemo sa sednica komisije usvajati zapisnik i većina je izglasala da se zapisnik ne usvaja, jer, kao navodno, komisija tranparentno radi. Očigledno se vladajuća većina teško navikava na prisistvo opozicije u tolikom broju i u Skupštini i u radnim telima, ali mi ćemo biti još glasniji i ništa što oni misle da urade mimo zakona neće ostati ispod radara“, rekao je Jakovljević.

Šef odborničke grupe Svanuće Željko Trifunović je rekao da na sednici te komisije vladajuća koalicija nije imala većinu, „već su morali da sačekaju predstavnika Ruske stranke i on je svojim glasom i pomogao da se zapisnici sa komisije ne usvajaju“.

„To je i možda jedan od razloga zašto su toliko grebali da protivzakonito ta stranka i učestvuje na lokalnim izborima i da dobije po neki mandat. Jer, oni ne žele da ostavljaju pisani trag o onome što rade“, smatra Trifunović koji je napomenuo da zapisnike sa sednica usvajaju svi, čak i ribolovačko društvo, a kamoli ozbiljne institucije.

„Jasno nam je da je svaki kadar SNS svom nasledniku ostavio zadatak da bude gori od svog prethodnika. Konkretno, ovde je reč o sadašnjem predsedniku Skupštine. U prethodnom sazivu imali smo predsednicu koja je stalno kršila poslovnik, ali je bar dozvoljavala da odbornici koriste svoja prava i obaveze što se tiče postavljanja odborničkih pitanja. Sadašnji ni to ne dozvoljava, kršeći dva člana poslovnika Skupštine grada“, rekao je na konferenciji za novinare šef odborničke grupe Svanuće.

Trifunović je naveo da su se ovoj koaliciji javile još dve političke organizacije koje su izrazile želju da postanu deo koalicije. On nije želeo da ih imenuje dok traju razgovori sa njima, navevši samo da je u pitanju jedna stranka, dok je druga grupa građana.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427