септембар 19, 2024
Valjevo

Udruženje pedagoga fizičke kulture i školski sport, Lajkovac

Podelite post:

 

Javna ustanova za sport i omladinu, (tel. 014/3431-724) koju je osnovala opštinska uprava opštine Lajkovac, da bi gazdovala javnim sportskim objektima u Lajkovcu, je odbila prijavu Udruženja pedagoga fizičke kulture i školski sport, koje se javilo na javni poziv pomenute Ustanove za dodelu termina na javnim teniskim terenima.
U obrazloženju svoje odluke Ustanova navodi da Ustanova ne dodeljuje besplatne termine već termine koji moraju da se plate iz džepova korisnika pozivajući se pri tom na član 131 tačka 15 Zakona o sportu koji reguliše, iskljućivo, dodelu besplatnih termina.

Ovom odlukom Ustanova ne zarezuje preporuku državnog revizora koji je doslovce preporučio:,,Preporučujemo odgovornim licima opštine da objekte u javnoj svojini daju NA KORIŠĆENJE u skladu sa pozitivnim propisima,,.
Zakon o javnoj svojini u članu 26 kaže:,,Raspolaganje stvarima u javnoj svojini, u smislu ovog Zakona, smatra se:

1) DAVANJE STVARI NA KORIŠĆENJE;

2) davanje stvari u zakup;

3) ………..

Stvari u javnoj svojini mogu se, u smislu stava 1. ovog člana, dati na korišćenje (sa naknadom ili bez naknade), ili u zakup drugom nosiocu javne svojine.

Neuka Ustanova ne razlikuje srpske termine ZAKUP i KORIŠĆENJE javne svojine, već insistira na zakupu, što sportske organizacije ne interesuje.

Ustanova ne brenuje ni stav Ministarstva sporta Srbije, po kojem, lokalna samouprava, preko Ustanove za sport i omladinu, daje na korišćenje besplatne termine sportskim organizacijama za sprovođenje svojih programa, u skladu sa članom 137 stav 1. tačka 15) Zakona o sportu.

Takođe, Sportski inspektor Ministarstva sporta Srbije je naložio Opštinskom veću Opštine Lajkovac, da naloži Ustanovi za sport i omladinu, da Rešenjem odobri Udruženju pedagoga fizičke kulture – Teniski ogranak ,,INAT,, besplatne termine koji mu pripadaju po pravu a ne po privilegiji. U istom dokumentu, sportski inspektor je objasnio na osnovu čega i kako besplatni termini pripadaju sportskim organizacijama koje ispunjavaju zakonom predviđene obaveze.

Ovakvim odnosim, stičem utisak, da se Opština Lajkovac otcepila i proglasila nezavisnost u odnosu na Srbiju, jer ne priznaje naloge sportskog inspektora Ministarstva sporta Srbije, kao ni stav Ministarstva zdravlja koje svakodnevno apeluje da se što više ulaže u preventivu nastajanja obeljenja jer je to daleko jeftinije od lečenja bolesti.
Fizička aktivnost menja mnoge lekove a nijedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost.

,,Zdravu naciju ne čini vrhunski sport i zdravstveni sistem, nego masovna rekreacija i kultura življenja,, Dušan Ninković.

Ustanova ne priznaje činjenicu da se ni u jednoj lokalnoj samoupravi u Srbiji ne naplaćuje korišćenje javnih sportskih objekata o čemu svedoči beogradska Ada Ciganlija, sportska hala u Valjevu, sportska hala u Mionici, sportski tereni u Lazarevcu, sportski tereni u Ubu.

U istom dokumentu sportskog inspektora se nalaže Opštinskom veću Opštine Lajkovac da poništi Rešenje u delu koji se odnosi na odobrena sredstva iz budžeta za sport FK ,,Železničar,, i Odbojkaškom klubu ,,Železničar,, jer su ista odobrena u neskladu sa Zakonom o sportu što se ogleda u sredstvima koja prelaze dozvoljenih 20% budžeta za sport.

Ovakvim Rešenjem Opštinsko veće je, nezakonito, odobrilo 1 037 740 srpskih dinara pomenutim privilegovanim klubovima.

Nijedna od ovih naloga sportskog inspektora, do danas, nije ispoštovana niti postoji namera da se ispoštuje.

Foto/ Izvor: Udruženje pedagoga fizičke kulture i školski sport, Lajkovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427