септембар 30, 2024
Valjevo

Valjevski ortopedi na Svetskom ortopedskom kongresu

Podelite post:

 

Zdravstveni Centar Valjevo, Služba ortopedije sa traumatologijom uz saradnju sa odeljenjem Bolnička banka krvi- klinička transfuzija, predstavili su se na održanom 44. Kongres SICOT, Svetskom ortopedskom kongresu u Beogradu, sa radom “ Using of intra operative cell salvage and tranexamic acid as protective factor for preventing postoperative anemia in patients with total hip and knee arthroplasty”. U Beogradu je od 24. do 27.09.2024. održan 44. Kongres SICOT, jedan od najprestižnijih svetskih događaja te vrste, Kongres SICOT, koji spaja najnovija dostignuća i tradicionalne pristupe lečenja u ortopediji i traumatologiji. Iskustva i znanje razmenjivalo je više od 2.500 stručnjaka iz 95 zemalja uključujući vodeće ortopede, istraživače i zdravstvene profesionalce. Autori rada kojim je predstavljen Zdravstveni centar Valjevo su prim. dr Svetislav Matić, subspecijalista klinički transfuziolog, dr Aleksandar Vukićević, specijalistaortopedije i traumatologije, dr Aleksandar Krajinović, specijalista ortopedije i traumatologije i saradnici. Oni su imali su prilike da razmene svoja iskustva sa kolegama iz Srbije, regiona i inostranstva.

Опис није доступан.

Metoda intraoperativnog spasavanja krvi, koja se koristi u našoj bolnici, nije zastupljena u tolikoj meri čak ni u teracijarnim ustanovama u Srbiji. Uz saradnju i pomoć načelnika Službe za transfuziju, i celokupnog njihovog osoblja, metoda intraoperativnog spasavanja krvi nam omogućava da izvodimo složene ortopedske operacije uz minimalnu potrošnju krvi i krvnih derivate – pojasnio je načelnik Službe ortopedija sa traumatologijm dr Aleksandar Krajinović.

U studiji preseka, napravljeno je poređenje perioperatvnog toka kod pacijenata lečenih 2014./2015. kada su se metode intraoperativnog spasavanja krvi i primena traneksamicne kiseline primenjivale sporadično, i pacijenata lečenih 2019./2020. Kada su ove metode postale standardne u lečenju kod svih naših pacijenata. U predhodnih godinu dana metoda intraoperativnogs pasavanja krvi je primenjena kod više od 250 pacijenata operisanih na Odeljenju ortopedija Zdravstvenog centra Valjevo. Uz primenu traneksamičnekiseline, kao što je dokazano u našem radu, pecijenti se oporavljaju sa manjim rizikom od anemije što je vrlo značajno, kako za samog pacijenta, tako i za njihove porodice – dodao je prim. dr Svetislav Matić, Načelnik odeljenja Bolnička banka krvi-klinička transfuzija.

Predsednik 44. Kongresa SICOT, akademik i svetski priznati ortoped, prof. dr Marko Bumbaširević, koji radom postavlja visoke standarde u ortopedija na globalnom nivou otvorio je skup na kojem su prikazana najnovija naučna istraživanja, hirurške tehnike i inovacije u lečenju ortopedskih oboljenja i povreda. Prof. dr Marko Bumbaširević je prilikom otvaranja Kongresa rekao je da Svetski ortopedski kongres idealna prilika za sve stručnjake da se kao učesnici upoznaju sa najnovijim dostignućima u ortopedskoj i traumatskoj nezi, uključujući ortopedsku pedijatriju, osnovna i klinička istraživanja, ortopedsku onkologiju, protetiku, ortopedska pomagala, nove napredne sisteme za prepoznavanje glasa, osteoartritis, sportske povrede, minimalno invazivnu hirurgiju, artroskopiju i mnoge drugeo blasti koje su izlagane tokom trodnevnog stučnog skupa 44. Kongresa SICOT.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427