октобар 18, 2024
Valjevo

Obeleženo sto godina postojanja škole u Dučiću

Podelite post:

 

Izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Milan Rakić“ u Dučiću obeležilo je sto godina postojanja. Škola u Dučiću počela je sa radom 1924. godine, a jubilej je proslavljen prigodnim programom učenika. Obeležavanju stogodišnjice prisustvovao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

– Punih sto godina u ovoj školi se čuju dečiji smeh i graja. Mnogo je đaka svoja prva slova napisalo u ovim učionicama i najbezbrižnije dane provelo u ovom školskom dvorištu. Još jednom čestitam učenicima i nastavnicima jubilej, a mi ćemo nastaviti da im budemo podrška kao i do sada. Važno je smo školu u Dučiću uz podršku Vlade Repbulike Srbije obnovili i da danas deca imaju bolje uslove. Pored toga, do škole smo stigli novim asfaltom – kaže Janković.

o 3

Škola u Dučiću funkcioniše kao četvororazredno izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Milan Rakić“ Mionica. U monografiji Izdavačkog preduzeća „Kolubara“ pod nazivom „Mioničko školstvo 1964-2004“ koju je priredio Zdravko Ranković, zabeleženo je da je prvi poznati učitelj škole u Dučiću bio Đorđe Popović, koji je u njoj službovao školske 1924/25. i 1925/26. godine. U početku, škola je radila u kafani Nikole Perića.

Danas ovu školu pohađa 24 učenika.

Foto: mionica.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427