октобар 18, 2024
Valjevo

Upotreba solarne energije zabeležiće rast 45 odsto iz obnovljivih izvora

Podelite post:

 

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, u Srbiji je trenutno na mreži 389 elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, ukupne snage 753 megavata.

Resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović očekuje da u naredne dve godine snaga ovih elektrana poraste na 1.500 megavata, kako bi do 2030. naša zemlja 45 odsto energije dobijala iz obnovljivih izvora.

Energija dobijena iz obnovljivih izvora nije štetna za životnu sredinu, pozitivno utiče na zdravlje ljudi, a njena proizvodnja je znatno jeftinija u odnosu na troškove rada i održavanja elektrana koje koriste fosilna goriva.

S obzirom na značaj ove teme, u Srbiji je usvojen Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. kojim je definisan strateški cilj da do kraja decenije 45 odsto energije bude iz obnovljivih izvora, odnosno da gotovo svaki drugi megavat bude „zelen“.

A, šta o tome misle Valjevci ?

Prepoznajući značaj ove teme, država je u poslednjih godinu dana uspešno sprovela prve aukcije za tržišne premije, investitori su prepoznali unapređenje regulativnog okvira, a rezultat je više od 716 megavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i više od milijardu evra novih ulaganja u domaću privredu i energetiku, navode u resornom ministarstvu.

U narednom periodu očekuju se i izmene Zakona o energetici koje će, kako navode u ministarstvu, dovesti do boljeg funkcionisanja energetskog sistema i veće energetske sigurnosti, upravo u procesu zelene tranzicije, jer ćemo se spojiti sa tržištem električne energije Evropske unije.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427